Categories: Skalica

Michal Kempný, ktorý hokejovo vyrastal v Skalici, víťazom Stanley cupu

Michal Kempný je síce hodonínsky rodák, ale do mužského hokeja nazrel po prvýkrát v Skalici. Teraz vystúpal na najvyšší hokejový stupienok, keď s Washingtonom Capitals získal Stanley cup.

Nie je veľmi známe, že český obranca získaval prvé kontakty s mužským hokejom v Skalici. Mládežnícku kariéru spojil so záhoráckym klubom a v sezóne 2007/08, v nej zažil aj debut medzi dospelými v slovenskej najvyššej súťaži. Až po tejto sezóne smerovali jeho kroky do českej extraligy. V nej odohral sedem sezón, až na jednu v Slavii Praha, všetky v drese brnenskej Kométy. Nič nenasvedčovalo, že by jeho kroky mohli smerovať do NHL.

Lenže na Kempnom je pekne vidieť, že ak človek bojuje, môžu sa jeho sny naplniť. V sezóne 2014/2015 sa počas Euro Hockey Tour predstavil v 12 zápasoch v reprezentačnom drese Česka a v nasledujúcej sezóne zamieril do prestížneho klubu KHL Avangard Omsk. Rok 2016 bol pre Kempného nepochybne zlomový. Ešte pred štartom sezóny 2015/16 hral „iba“ českú extraligu. Na konci nej sa však stal najlepším obrancom Omska, keď v 59 zápasoch nazbieral 21 bodov za 5 gólov a 19 asistencií. Stal sa stabilnou súčasťou českej reprezentácie, premié-rovo si zahral na majstrovstvách sveta i Svetovom pohári. Po ňom prišiel úspešný boj o miesto v tíme NHL Chicago Blackhawks, a to napriek tomu, že nikdy nebol draftovaný.

V závere prestupového obdobia práve skončenej sezóny zamierili jeho kroky do tímu Washington Capitals a ukázalo sa, že to bola skvelá voľba. S ním prišiel do hlavného mesta USA premiérovo aj Stanleyho pohár, na ktorý Capitals čakali od svojho vzniku 43 rokov.

Sám neviem čo mám povedať. Stále tomu nemôžem uveriť. Som plný emócií a zažívam najväčší úspech mojej hokejovej kariéry,“ povedal Kempný pre NHL tesne po poslednom zápase.

Kľúčovými hráčmi nášho mužstva boli Holtby, Ovečkin a Bäckstrom, ktorí boli skutočnými lídrami mužstva,“ označil kľúčových hráčov český obranca a doplnil: „Dôležité bolo, že sme hrali ako tím a držali sme všetci pohromade. Verili sme si, boli sme silný vnútri v mužstve.

„Je to pre mňa veľké zadosťučinenie. Časy v Chicagu neboli pre mňa dobré a všetko zlé je k niečomu dobré. Mňa to posilnilo a nakoniec mi to prinieslo úspech,“ poznamenal pre NHL k tomu, že sa z náhradníka a nepotrebného hráča v Chicagu stal víťaz Stanley cupu.

 

Vlado Miček

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

48 minút ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

2 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

4 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

5 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

15 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

15 hodín ago