TSK

Ministerstvo financií vyzvalo Trenčiansku župu vrátiť dotácie, kraj sa bráni žalobou

Ministerstvo financií SR vyzvalo Trenčiansky samosprávny kraj vrátiť dotácie  poskytnuté uznesením vlády SR, ktoré boli určené na výstavbu mosta v Ilave a vybudovanie tréningovej hokejovej haly pre Hokejovú akadémiu v Trenčíne v celkovej hodnote viac ako 6,2 mil. eur. A to aj napriek tomu, že podľa zákona kraj mohol dotácie čerpať do konca roka 2022. NaZahori.sk o tom informovala Lenka Kukučková, hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Ministerstvo ako dôvod uviedlo, že TSK do konca novembra 2021 nepožiadal o predĺženie lehoty na použitie dotácií na kapitálové výdavky do 31. decembra 2022, preto je povinný zúčtovať dotáciu a jej nespotrebovanú časť vrátiť.

Zákon však hovorí niečo iné. „Kapitálové výdavky rozpočtované na rozpočtový rok 2018, ktoré neboli použité do konca roka 2020 v súlade s osobitným predpisom, možno použiť do 31. decembra 2022. Kapitálové výdavky rozpočtované na rozpočtový rok 2019, ktoré neboli použité do konca roka 2021 v súlade s osobitným predpisom, možno použiť do 31. decembra 2022. A to bez ďalšieho podmienenia požiadať o predĺženie termínu použitia dotácie,“ vysvetlila vedúca Odboru finančného Úradu TSK Renáta Ozimová.

Trenčiansky samosprávny kraj tvrdenie, že pochybil, odmieta a proti neoprávnenému zásahu Ministerstva financií SR sa bráni všetkými dostupnými prostriedkami. „Župa 30. mája 2022 podala žalobu proti zásahu Ministerstva financií SR, ktorou sa domáha, aby súd ministerstvu zakázal pokračovať v nezákonnom zásahu a umožnil použiť tieto dotácie v prospech obyvateľov Trenčianskeho kraja. A to v termíne do konca roka 2022 tak, ako umožňuje ustanovenie § 33a ods. 1 zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID – 19 v platnom znení,“ povedal Tomáš Baláž, vedúci Oddelenia právneho, správy majetku a verejného obstarávania Úradu TSK.

O tom, či ministerstvo postupovalo správne, rozhodne Krajský súd v Bratislave.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

3 hodiny ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

18 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago