Categories: Senica

Mobilné miesto na PCR testovanie od pondelka aj v Senici

Vyšetrenia sa budú od 19.4.2021 realizovať sterom z nosa, kloktaním alebo zo slín. NaZahori.sk o tom informovala Tatiana Moravcová, hovorkyňa mesta Senica.

Na PCR testy už nebudú musieť Seničania a ľudia z okresu chodiť do Skalice alebo Myjavy. Rôzne typy PCR testov sa budú vykonávať od pondelka priamo v Senici. Senickej samospráve sa podarilo zabezpečiť takéto mobilné odberové miesto určené výhradne na výter kvôli odhaľovaniu prítomnosti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa zisťuje metódou PCR, v spolupráci s firmou ELEZI s. r. o. Testovanie PCR testami sa bude vykonávať v zadnej časti senického amfiteátra na Sadovej ulici 637/41 v priestore šatní pre účinkujúcich, ktoré sú momentálne nevyužívané (vedľa službyrámovanie obrazov). 

Mesto Senica využilo ponuku MUDr. Kemala Eleziho, konateľa spoločnosti Elezi s. r. o., zriadiť v meste odberové miesto na PCR testy. „Nakoľko sme mali ako okresné mesto už dlhšie záujem zabezpečiť pre našich občanov aj testovanie takýmto typom testov, aby za nimi nemuseli dochádzať do iných miest, ponúkli sme vyhovujúce priestory v zázemí amfiteátra, ktoré schválil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Senici. Mestu nevznikli so zriadením takéhoto testovacieho miesta žiadne náklady, prevádzkovateľ bude hradiť riadne nájomné,“ uviedol primátor mesta Martin Džačovský.

Na tomto odberovom mieste sa budú vykonávať rôzne typy testov, všetky výlučne metódou PCR. Odberové miesto bude fungovať od pondelka do piatku. V čase od 8:00 do 9:40 budú vybavovať klientov s tzv. COVID-passom. Ide o ľudí, ktorí sa zaregistrovali cez  webstránku www.korona.gov.sk s tým, že majú príznaky ochorenia COVID-19, boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, alebo sa registrovali po príchode zo zahraničia v systéme e-hranica. Týmto ľuďom príde pozvánka na testovanie prostredníctvom esemesky. Test sa vykonáva výterom z nosa metódou RT-PCR. Takto registrovaní občania majú test hradený zo zdravotného poistenia. Denne plánuje prevádzkovateľ vybaviť približne 50 takýchto klientov.

„Následne bude v čase od 9:40 do 11:30 odberové miesto slúžiť na testovanie samoplatcov. Tí sa môžu na test objednať prostredníctvom webstránky lab.online, kde majú zároveň možnosť vybrať si z rôznych typov testov. Okrem RT-PCR testu budú k dispozícii aj šetrnejšie typy testov, napríklad tzv. kloktací test alebo test zo slín,“ konkretizoval MUDr. Kemal Elezi. V uvádzanom čase (od 9:40 do 11:00 hod.) vedia na tomto odberovom mieste vybaviť aj neobjednané osoby ako samoplatcov, lepšie je však vopred sa objednať.

Po absolvovaní testu odchádza testovaná osoba ihneď domov. Výsledok testu jej bude do 24 hodín zaslaný prostredníctvom esemesky. Správa bude obsahovať link, kde si bude môcť testovaný stiahnuť výsledok testu v slovenskom a zároveň aj v anglickom jazyku. Testy sú vyhodnocované v laboratóriách spoločnosti Unilabs Alpha Medical.

 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

4 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

5 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

7 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

8 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

18 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

19 hodín ago