Categories: Malacky

MsZ Malacky: Nespokojnosť s rušením urgentu a postupný útlm hazardu

V stredu 25.11.2020 bolo zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Malackách.

Poslanci MsZ rokovali o troch témach: aktuálny stav a riešenie ústavnej pohotovostnej služby v Nemocnici Malacky, podmienky prevádzkovania hazardných hier a názov novej ulice. Informuje o tom mesto Malacky na www.malacky.sk.

Urgent v Nemocnici Malacky

Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v malackej nemocnici,  teda príjmu pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave (tzv. urgentu) od januára 2021 vyvolalo v našom regióne veľkú nespokojnosť. 

Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý doteraz niekoľko rokov urgent dotoval, nevie pokryť neustále sa zvyšujúce finančné podmienky pre jeho prevádzkovanie. 

Kraj a mesto Malacky opakovane žiadali ministerstvo zdravotníctva, aby urgent v Malackách zaradilo do tzv. pevnej siete urgentov I. typu, v rámci ktorej dostávajú od zdravotných poisťovní paušálne platby. Rezort však nevyhovel. Znamená to, že od nového roka musia akútne prípady v čase od 22.00 h do 6.00 h ísť na špecializované pracoviská do Bratislavy. 

Situáciu prišli vysvetliť priamo na rokovanie MsZ prišiel predseda BSK Juraj Droba, podpredseda BSK pre zdravotníctvo Juraj Štekláč, hlavný lekár BSK Tomáš Szalay a riaditeľ Nemocnice Malacky Peter Kalenčík. Po takmer trojhodinovej diskusii  poslanci prijali uznesenie, v ktorom nesúhlasia so zrušením poskytovania ÚPS v Malackách. Zároveň vyzvali BSK, spoločnosť Nemocničná a ministerstvo zdravotníctva k zabezpečeniu ÚPS, aby sa tak odvrátilo hroziace nebezpečenstvo na životoch a zdraví obyvateľov. 

 

Hazard

Mesto už nebude schvaľovať nové žiadosti o prevádzkovanie herní a kasín. Existujúce zmluvy sa rušiť nebudú, avšak po ich vypršaní sa nebudú obnovovať. Znamená to, že o pár rokov budú Malacky bez hazardu. Prijatie úplného zákazu hazardu  umožňuje samosprávam novela zákona o hazardných hrách, ktorá začala platiť 2. novembra tohto roka. 

Nová ulica

Poslanci odsúhlasili názov novej ulice, ktorá vznikla pripojením na už existujúcu Veľkomoravskú a je primárne určená na výstavbu nových rodinných domov. Bude sa volať Šikmá ulica. 

zdroj: Mesto Malacky / -lp-/-otano- www.malacky.sk 

Redakcia

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

2 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

3 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

5 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

6 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

16 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

17 hodín ago