Gbely

Nafta chce revitalizovať starý vrt a následne vyrábať kogeneráciou elektrinu pri Gbeloch

NAFTA a.s. sa chystá pri meste Gbely v okrese Skalica obnoviť jeden z odstavených vrtov so zámerom: REVITALIZÁCIA VRTU GBELY G 142. Informácia je zverejnená na informačnom portáli rezortu Ministerstva ŽP Enviroportál.

Ak sa potvrdí jeho výťažnosť, v zapätí tam spoločnosť chce postaviť dve kogeneračné jednotky, ktoré budú z plynu vyrábať elektrinu. Elektrická energia vyrobená kogeneráciou, bude dodávaná do elektrickej distribučnej sústavy. Kogenerácia je technologický proces kombinovanej výroby elektrickej energie a tepla v jednom zariadení. Umožňuje zvýšenie účinnosti využitia energie palív. Ak sa zámer projektu vydarí, chce tam Nafta vybudovať aj nové vrty.

Predpokladaný začiatok realizácie je v roku 2023 s trvaním 12 až 20 mesiacov. Predpokladaný začiatok prevádzky je v roku 2024. Predpokladané ukončenie prevádzky (po racionálnom vydobytí zásob zemného plynu), t. j. s predpokladom v horizonte cca 10-15 rokov od začiatku ťažby plynu – odhadované celkové zásoby do 100 mil. m3. V prípade negatívneho výsledku čerpacej skúšky z vrtu, bude tento po geologickej stránke zlikvidovaný.

zdroj: Enviroportál

REVITALIZÁCIA VRTU GBELY G 142

Účelom navrhovanej činnosti je:

• revitalizácia zlikvidovaného vrtu Gbely G 142 a opätovné overenie plynonosnosti spodnomiocénnych glaukonitických pieskovcov,

• krátkodobá čerpacia skúška s cieľom overenia množstva zásob horľavého zemného plynu,

• ťažba a jednoduchá úprava zemného plynu, • meranie a regulácia tlaku a množstva zemného plynu,

• využitie zemného plynu pre pohon kogeneračných jednotiek na výrobu elektrickej energie s jej následným dodaním do elektrickej distribučnej sústavy,

• vybudovanie podzemnej káblovej elektrickej prípojky za účelom dodávania vyrobenej elektrickej energie do 22 kV distribučnej elektrickej sústavy,

• po overení zásob plynu dlhodobou čerpacou skúškou z vrtu Gbely G 142, ktorá ak potvrdí dostatočnú plynonosnosť, realizácia ďalších vrtov Gbely G 143, Gbely G 144 a Gbely G 145, vrátane príslušnej infraštruktúry (najmä prepojovacie plynové a elektrické prípojky, separácia kvapaliny z plynu, redukcia tlaku plynu).

Účelom realizácie navrhovanej činnosti je racionálne a efektívne využitie nerastných surovín pri súčasnom zvýšení energetickej sebestačnosti a bezpečnosti na lokálnej úrovni v tejto geografickej oblasti Slovenska.

Okresný úrad Skalica začal správne konanie


Okresný úrad Skalica, odbor starostlivosti o životné prostredie oznamuje verejnosti, že navrhovaná činnosť „Revitalizácia vrtu Gbely G 142“ podlieha zisťovaciemu konaniu. Začalo sa správne konanie vo veci posudzovania predpokladaných vplyvov na životné prostredie dňom 20.03.2023 doručením zámeru navrhovateľom.

Účastníci konania a zúčastnené osoby majú možnosť pred vydaním rozhodnutia vyjadriť sa k jeho podkladu i k spôsobu jeho zistenia, prípadne navrhnúť jeho doplnenie. Do spisu je možné nahliadnuť na Okresnom úrade Skalica, odbore starostlivosti o ŽP. Verejnosť môže doručiť svoje písomné stanovisko k zámeru príslušnému orgánu do 21 dní od zverejnenia zámeru.

Viac v odkaze: inf pre verejnosť.pdf na zdroj: Enviroportál

Angelika Kmecová

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

4 hodiny ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

6 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

7 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

15 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago