Holíč

Nové prepojenie elektrických distribučných sústav medzi Holíčom a Hodonínom

Projekt ACON prepája český Hodonín so slovenským Holíčom. Cezhraničná spolupráca zabezpečí spoľahlivé dodávky elektriny. 

22 kV prepojenie elektrických distribučných sústav

Medzi českým Hodonínom a slovenským Holíčom vzniká nové 22 kV prepojenie elektrických distribučných sústav. Investícia sa realizuje v rámci cezhraničného projektu ACON, ktorého cieľom je zaistenie bezpečných a spoľahlivých dodávok energie prihraničným oblastiam. V okolí miest bolo vybudovaných 122 moderných distribučných trafostaníc s inteligentnými prvkami a desiatky kilometrov nových optických liniek.

Modernizácia a inteligentné prvky

Projekt ACON spája distribučné územie českého EG.D a slovenskej Západoslovenskej distribučnej (ZSD) prostredníctvom inteligentných sústav. Hlavným cieľom cezhraničnej spolupráce je posilnenie integrácie trhu s elektrinou v oboch krajinách, zvýšenie konkurencieschopnosti v regióne a zaistenie bezpečných, vysokokvalitných a spoľahlivých dodávok elektriny.

Prepojenie českého Hodonína a slovenského Holíča bolo znovu sprevádzkované takmer po 30 rokoch. Moderná sústava využíva inteligentné a komunikačné prvky. Vďaka diaľkovo ovládaným inteligentným prvkom je umožnené sprevádzkovanie prepojenia 22 kV Hodonín – Holíč, a tým aj spustenie dodávok elektriny do prihraničných oblastí v Českej republike a na Slovensku, v reálnom čase.

V Holíči a okolí 65 km nových optických liniek

V Holíči a jeho bezprostrednom okolí bude vďaka projektu ACON vybudovaných celkovo 65 kilometrov nových optických liniek. Modernizácie sa už dočkalo 8 distribučných trafostaníc, na ktoré sú pripojení obyvatelia mesta. „V trafostaniciach je implementovaná nová moderná technológia so smart prvkami. Tie okrem iného zaisťujú aj flexibilnejšiu možnosť riešenia porúch a plánovaných revízií, čím umožňujú plynulú dodávku elektriny pre všetkých zákazníkov od obyvateľov mesta po podnikateľské subjekty,“ opísal za slovenskú stranu Radoslav Haluška, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ ZSD.

Stabilná distribúcia elektriny pri havarijných stavoch

Okolo Hodonína bolo postavených alebo modernizovaných 114 distribučných trafostaníc. „V rámci prepojenia Holíča a Hodonína sme vybudovali 45 kilometrov nových optických liniek a do konca projektu pribudne ďalších 17 kilometrov. Inštalovali sme tiež 70 smart prvkov do distribučnej sústavy, a to diaľkovo ovládané úsekové spínače a technológie recloser,“ vysvetlil Marian Rusko, predseda predstavenstva spoločnosti EG.D.

Výhody nového prepojenia pocítia obyvatelia českého a slovenského pohraničia najmä v prípade neštandardných alebo havarijných stavov distribučných sústav. Vďaka cezhraničnej spolupráci bude možné si vzájomne vypomáhať v prípade prerušenia dodávok elektriny. „K rozsiahlemu výpadku došlo v okolí Hodonína napríklad v roku 2021, keď južnú Moravu zasiahli silné búrky spojené s ničivým tornádom. Nové prepojenie by v takých prípadoch výrazne pomohlo,“ dodáva Marian Rusko.

Projekt ACON

Cezhraničný projekt ACON je spolufinancovaný z programu Nástroj na prepojenie Európy (CEF), ktorý zriaďuje Európska komisia. Objem investícií do modernizácie a automatizácie distribučných sietí dosiahne na Slovensku celkovo 92 miliónov eur a v Českej republike viac než 90 miliónov eur. Implementované inteligentné prvky prispievajú k prechodu na koncept inteligentnej siete, takzvaný smart grid, vďaka ktorému bude elektrická sústava pripravená na budúcnosť a umožní pripájanie ešte väčšieho množstva obnoviteľných zdrojov.

„Sme veľmi radi, že sme svedkami spustenia prevádzkovej fázy transeurópskeho prepojenia medzi Slovenskom a Českom na úrovni distribučnej sústavy. Ukazuje to, ako grant CEF vo výške 91 miliónov eur, ktorý bol udelený projektu ACON, pomáha zabezpečiť cezhraničné toky energie a inštaláciu inteligentnej energetickej infraštruktúry v prospech všetkých európskych občanov,” uviedla Ona Kostinaitė-Grinkevičienė, zástupkyňa CINEA (European Climate, Infrastructure and Environmental Executive Agency – Európska výkonná agentúra pre klímu, infraštruktúru a životné prostredie).

Author

Angelika Kmecová

Recent Posts

Záhorie: Termíny opráv ciest v obciach počas prázdnin

Časový harmonogram začiatkov opráv cesty II/501 na Záhorí od dnes a počas prázdnin v jednotlivých…

4 hodiny ago

BVS má nového generálneho riaditeľa

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) má nového predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa. Stal sa ním Ladislav Kizak.…

5 hodín ago

Záhorie: Čaká nás prvá vlna horúčav do 34 stupňov

Tento týždeň bude v našej oblasti prevládať horúce letné počasie s teplotami nad +30 °C,…

7 hodín ago

Vodiči pozor: Začínajú dopravné obmedzenia na Záhorí

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (OR PZ) v Malackách dáva do pozornosti vodičom dopravné obmedzenia, s…

19 hodín ago

Záhorie: Vyliaty potok a zablatené ulice po lejaku

V noci zo soboty na nedeľu 15.-16.6.2024 zasiahol Záhorie intenzívny dážď, ktorý spôsobil zaplavenie a…

24 hodín ago

Nezabudli ste, dnes je Deň otcov

Tretiu júnovú nedeľu je sviatok Deň otcov, ktorý je venovaný všetkým otcom. Tradícia Dňa otcov vznikla…

1 deň ago