Categories: Myjava

Primátor Myjavy informuje o podmienkach otvorenia škôl v meste

Primátor Myjavy Pavel Halabrín adresuje občanom list s informáciami a podmienkami, za ktorých sa v Myjave od pondelka 8. februára otvorí  I. stupeň základných  škôl a maturitné ročníky. 

V piatok a sobotu sú zriadené v meste odberové miesta určené pre rodičov a zamestnancov škôl.

List uverejňujeme v plnom znení: 

Vážení obyvatelia, rodičia, zamestnanci škôl, tak sme sa dočkali. 

Môžeme od pondelka oficiálne otvoriť prvý stupeň základných škôl , materské školy, ZUŠku. Máme obrovskú výhodu v tom, že nám škôlky a školské kluby už pracujú. Niekde týždne, inde pár dní. Pre Vaše informovanie, prikladám postrehy a to ako to 3 dni funguje v školských kluboch na ZŠ Štúrova. Podobne je to aj na Turej Lúke, čiastočne aj na Viestovej. Obrovská vďaka patrí všetkým, čo to pomohli takto zvládnuť a pomôcť deťom.

Od pondelka pripravujeme otvorenie všetkých tried prvého stupňa základných škôl, materských škôl a individuálneho vzdelávania v umeleckej škole. Zajtra a pozajtra budú otestovaní všetci zamestnanci škôl a školských zariadení a pripravené 3 odberné miesta pre všetkých rodičov detí, ktoré od pondelka budú chcieť do škôl či škôlky chodiť. Bude podmienkou test aspoň jedného z rodičov, ale nie je problém pretestovať každého, čo s deťmi žije v spoločnej domácnosti. Výnimku majú len tí, čo COVID prekonali v posledných 3 mesiacoch, žiadne iné nebudeme akceptovať. Či sa nám to páči alebo nepáči, musíme sa s tým zmieriť a nasledujúce týždne sa vždy v piatok alebo sobotu testovať. Komunikujeme to i so zamestnávateľmi, aby aj u nich organizované testovanie bolo každý piatok a nemuseli sa tak ich zamestnanci, ktorí majú deti v škôlke alebo škole testovať 2x za týždeň. Mesto vytvorí všetky podmienky a dostatok odberových tímov, aby to bolo rýchle a bezproblémové. Pre odbúranie administratívy, komplikácií pri kontrole, poprosím každého rodiča, aby pri administratívnom zapisovaní na odbernom mieste nahlásil triedu, školu, škôlku, kde jeho dieťa chodí. Túto informáciu škola dostane a nebude treba nič predkladať pri vstupe dieťaťa do školy či škôlky. Ale pozor, platí len testovanie od 5. 2. a vždy stačí na celý týždeň. Keďže sa otvárajú i maturitné ročníky, budú otestovaní všetci zamestnanci Gymnázia a Priemyslovky a chceme otestovať i všetkých študentov – maturantov. Títo, sa pri vstupe do školy musia preukázať certifikátom.

A ešte jedna informácia, vzhľadom na také dlhé obdobie, kedy boli školy zatvorené, obmedzenie možnosti pohybu i potrebu chodiť do práce, mesto v spolupráci so školami pripravuje na plánované prázdniny od 15. 2. do 19.2. projekt tzv. „Jarnej školy“, kde sú ochotní pedagogickí pracovníci robiť s deťmi a pomáhať im dobehnúť zameškané. A verím, že to pomôže i rodičom. Školy budú zisťovať záujem a podľa neho to nastavíme tak ako to budete potrebovať.

Dúfam a verím, že i profesori zo stredných škôl ponúknu, tým viac ako 100 maturantom, možnosť doučiť sa, dobehnúť zameškané, pripraviť sa na maturitu, prijímačky a hlavne na budúce štúdium na vysokej škole. Ak sa chce, dá sa všetko vymyslieť, zorganizovať a ten týždeň využiť v prospech týchto mladých ľudí.

Vážení priatelia, predpokladám , že odberné miesta budú na štadióne, priemyslovke a v Kultúrnom dome zajtra od 13,00 do 19,00 hod., v sobotu od 08,00 – 13,00 hod. a budú slúžiť výhradne na zabezpečenie otvorenia škôl, nie všetkým. Podrobnosti zverejníme, ešte ich však nevieme. Dúfam, že to využijú všetci rodičia detí, ktoré majú možnosť vrátiť sa do škôl a nebudeme sa v pondelok hašteriť, vyhovárať či vyhrážať. Ak chceme deti v školách, nie je iná možnosť.

Prajem pekný deň,

Váš Palo Halabrín.

 

Príloha:  Postrehy zo školských klubov na Štúrovej ulici.pdf

zdroj: Mesto Myjava / www.myjava.sk

Redakcia

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

57 minút ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

2 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

4 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

5 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

15 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

16 hodín ago