Categories: Senica

Primátorovi odsúhlasili zvýšenie o 26 percent, viceprimátor si od nástupu prilepší takmer o tisícku

Na poslednom Mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Senici poslanci odhlasovali navýšenie platu primátora a hlavnej kontrolórky. Primátor si polepší o viac ako 26 percent, kontrolórke sa zdvihne plat o 10 percent.

VIDEO TV SEN: Rokovanie o plate po 55 minúte videa.

Poslanec Hutta navrhol navýšenie primátorky až o 25 percent, ale tento návrh poslanci neschválili  a tak prešiel pôvodný. Znamená to, že primátor si polepší z 3063 eur na 4100. Za zvýšenie hlasovalo 16 poslancov, piati boli proti, jedna poslankyňa sa pri hlasovaní zdržala.

„Na ostatnom zasadnutí mestskej rady vzišiel od prednostky návrh na zvýšenie platu o 25 percent. Navrhol som zaokrúhlenie na sumu 4100 eur, z čoho vzniklo navýšenie na približne 26 percent a takýto návrh išiel do zastupiteľstva,“ vysvetlil poslanec a člen mestskej rady Peter Hutta.

 „Je bežná vec, že základná mzda sa môže navyšovať o isté percentá. My sme sa bavili na úrovni približne 20 percent, ale poslanec Hutta mal návrh na vyššiu sumu, s čím náš poslanecký klub Tím Senica nemal problém. Primátor má dve vysoké školy, je poslanec samosprávneho kraja, zanechal právnickú prax, takže ak niekto operuje, už na začiatku funkcie má zvýšený plat, nepovažujem to za úplne relevantné,“ zdôvodnil svoje hlasovanie poslanec Pavol Krutý z Tímu Senica.

Poslanci, ktorí s navýšením nesúhlasili, poukazovali na dohody pred ustanovujúcim mestským zastupiteľstvom.

„Bavili sme sa, že navýšenie platu bude vo výške 10 percent, ale až po lehote jedného roka, keď sa preukážu prvé výsledky nového vedenia. Výškou sumy, aká bola napokon schválená, som bol prekvapený,“ uviedol poslanec MsZ Pavol Kalman.

Viceprimátor by si mal polepšiť o takmer tisícku

Viacerí poslanci sa nestotožnili s tým, že po zvýšení platu primátora sa neadekvátne zvýši aj plat jeho zástupcu Filipa Lackoviča. Ak nepríde k zmene, viceprimátor by si mal polepšiť o takmer tisícku

„Na začiatku volebného obdobia sme sa ako poslanci dohodli, že plat viceprimátora bude 1700 eur, čo už svojim februárovým rozhodnutím navýšil primátor. Čiže zo sumy 1700 eur bude mať od 1. februára po necelých dvoch mesiacoch vo funkcii mzdu 2665 eur. Považujem to za neslušné voči všetkým Seničanom, keďže neodráža mieru zodpovednosti zástupcu. Ak to mám porovnať s mojimi skúsenosťami zo župy, tak ten plat je neadekvátny,“ doplnil Kalman.

„Po zasadnutí mestskej rady som zistil, že primátor navýšil svojmu zástupcovi plat už vo februári, na čo má samozrejme primátor zo zákona právo. Napriek tomu ma prekvapilo, že nás poslancov o tomto kroku neinformoval. Funkcia zástupcu primátora je viacmennej reprezentačná bez výraznej možnosti zásadne ovplyvňovať chod mesta a bez rozhodovacej právomoci. Týmto rozhodnutím má viceprimátor vyšší plat ako majú primátori v Gbeloch či Skalici,“ doplnil Hutta.

„My sme hlasovali o plate primátora a nie o plate viceprimátora. Primátor stanovil plat svojho zástupcu na 65 percent. Mám informáciu, že tento plat sa bude prehodnocovať a primátor spraví úpravu platu svojho zástupcu tak, že nebude závislý na zvyšovaní platu primátora. Výška platu zástupcu primátora by sa tak mala vrátiť na sumu z februára,“ doplnil Krutý.

VIDEO TV SEN: Záznam zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Senici z 2.5.2019

Angelika Kmecová

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

54 minút ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

2 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

4 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

5 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

15 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

16 hodín ago