Categories: Záhorie

Seniori ľahká obeť podvodníkov

Seniori patria medzi chránené osoby a rizikovú kategóriu obetí vzhľadom na svoju dôverčivosť, bezbrannosť, ale často aj zlý zdravotný stav a vysoký vek. 

 

V ostatnom období sú zaznamenávané  prípady, kedy neznáme osoby (páchatelia) volajú starším osobám a predstavujú sa nielen ako ich príbuzní alebo známi (vnuk, syn, brat, sused, spolužiak) a žiadajú požičať peniaze na rôzne účely, ale tiež ako lekári. Seniorov kontaktujú telefonicky v neskorých nočných hodinách alebo skorých ranných hodinách a oznámia im, že ich príbuzný spôsobil dopravnú nehodu, leží v nemocnici, nemôže komunikovať. Páchatelia volajú niekoľkokrát za sebou, aby znemožnili seniorovi preveriť, či skutočne volá ich príbuzný.

Žiadajú, aby seniori poslali peniaze po taxikárovi, či neznámej osobe cez službu Western Union alebo ich osobne priniesli na určené miesto a odovzdali neznámej osobe, ktorá zariadi všetky potrebné veci, najmä to, že nehoda nebude hlásená polícii. Policajný zbor upozorňuje seniorov, aby si vždy overili, či naozaj ich telefonicky kontaktuje ich príbuzný alebo lekár, či iná osoba, ktorá sa predstavila v telefóne. Zároveň vyzýva seniorov, aby nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú, neposielali neznámym osobám peniaze cez službu Western Union, nevyberali úspory zo svojich osobných účtov pre cudzie osoby, aj keď pôsobia dôveryhodne.

zdroj: minv.sk

Sú zaznamenávané aj prípady, kedy páchatelia oslovujú seniorov ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov, či iných inštitúcií, ktorí prišli vrátiť preplatok, vyplatiť sociálny príspevok, zvýšiť dôchodok alebo kontrolujú stav elektromeru a podobne. Taktiež vystupujú ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice a následne pýtajú peniaze na operáciu ich príbuzného, ktorý mal dopravnú nehodu s kamiónom, leží v nemocnici a je v kritickom stave. V neposlednom rade páchatelia vystupujú ako podomoví predajcovia a ponúkajú na predaj tovar (vlnené prikrývky, masážne stroje, zdravotnícke pomôcky, hrnce, nože) a ponúkajú tovar seniorom za výrazné zľavy alebo darčeky zadarmo.

Nevpúšťajte neznáme osoby do svojich príbytkov, nevyberajte pred nimi peniaze. Snažte sa zapamätať si čo najviac informácií k popisu podozrivých osôb, k motorovému vozidlu, na ktorom sa pohybovali, najmä evidenčné číslo, typ a farbu, ako aj iné informácie, ktoré pomôžu polícii pri pátraní po podvodníkoch a zlodejoch, ktorí sa vás snažili oklamať alebo okradnúť.

Ako správne privoláte pomoc na tel. čísle 158 alebo 112?

1.   Predstavte sa celým menom a priezviskom a uveďte Vaše telefónne číslo.

2.    Oznámte presné miesto, kde sa nachádzate a popíšte udalosť, ktorá sa Vám stala.

3.    Buďte pripravení odpovedať na doplňujúce otázky z dispečingu. 

4.    Riaďte sa pokynmi a odporúčaniami.                                                           

zdroj: minv.sk

 

Redakcia

Recent Posts

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

3 hodiny ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

4 hodiny ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago