Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

SHMU: Na poobedie vyhlásená výstraha 2. stupňa pre horúčavy na Záhorí

Pre okresy Malacky, Senica a Skalica SHMU vyhlásil výstrahu 2. stupňa, na pondelok 20.6.2022 poobedňajšie hodiny, pre očakávané dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 °C.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Pre okres Myjava platí výstraha 1. stupňa s teplotami vzduchu do 33 -34 stupňov °C. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

zdroj: SHMU

Predpoveď počasia na 20.06.2022

Západné Slovensko: Od severozápadu postúpi do strednej Európy studený front spojený s tlakovou nížou nad severozápadným Ruskom. Pred ním vyvrcholí do našej oblasti od západu prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu.

NOC:
Prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 19 až 14 st. Slabý, miestami južný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

DEŇ:
Jasno až polojasno. Popoludní pribúdanie oblačnosti a k večeru ojedinele prehánky alebo búrky. Mimoriadne teplo! Najvyššia denná teplota 32 až 35 st.

Prevažne južný vietor 2 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h), sa k večeru bude meniť na severozápadný a pri búrkach prechodne zosilnie.

Pitný režim

ilustračné foto zdroj: pixabay.com free

Pite veľa vody a vyhýbajte sa priamemu slnku. Vysoké teploty môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti alebo kolapsové stavy. „Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť  prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi či nevoľnosťou,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Dospelý človek by mal počas horúcich dní vypiť najmenej tri litre vody. Potrebné je piť aj vtedy, keď necítime smäd.

Počasie je ako na hojdačke a kým v jednu chvíľu sa potíme, za moment sa môže spustiť prietrž mračien. Nie každý má dostatočne odolný organizmus, aby zvládal výkyvy počasia.  Horúce letné počasie najhoršie znášajú malé deti a starí ľudia. Riziková je aj kategória ľudí s chronickými ochoreniami, najmä srdcovocievnymi a dýchacími. 

Zdroj: SHMU a UVZ

Redakcia

Recent Posts

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

5 hodín ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

6 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Bombové hrozby sa týkajú aj škôl v Malackách. Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preverujú…

7 hodín ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

21 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

22 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

23 hodín ago