Categories: Malacky

Stavebný úrad v Malackách funguje po novom, bude menej ústretový

Stavebný úrad mení podmienky svojho doterajšieho fungovania. Hlavné zmeny sa týkajú štyroch oblastí. Ide o poskytovanie konzultácií k stavebným zámerom, vydávanie potvrdení, obhliadky terénu a zriadenie vecného bremena. Nazahori.sk o tom informovala Ingrid Sochorová  z útvaru komunikácie a vonkajších vzťahov mesta.

„Snažili sme sa byť uplynulé roky otvoreným úradom, aby mohli bežní stavebníci rodinných domov či veľkí developeri bez rozdielu konzultovať svoje návrhy v dostatočnom predstihu. Po posledných týždňoch opakovaného spochybňovania nášho úradu či zneužívania nášho ústretového prístupu sme museli prijať rozhodnutie, že stavebný úrad už nebude poskytovať žiadne konzultácie ani usmernenia. Na to majú stavebníci svojich projektantov, ktorí nesú zodpovednosť, a ktorých si koniec-koncov  platia. Mrzí ma, že prišlo k rozkolu malackých podnikateľov, ktorí sa začali navzájom napádať a nás si vzali ako rukojemníkov,“ uviedol primátor mesta Juraj Říha.

Rušia sa konzultácie stavebných zámerov

Stavebný úrad nebude poskytovať konzultácie stavebných zámerov, t. j. zamestnanci stavebného úradu nebudú vopred posudzovať predložené zámery z hľadiska územnoplánovacích podmienok ani ďalších náležitostí súvisiacich s povoľovaním stavieb. Zamestnanci stavebného úradu budú aj naďalej poskytovať informácie, avšak len v rozsahu jednotlivých už prebiehajúcich konaní. 

Stavebný úrad posúdi predloženú projektovú dokumentáciu až po podaní príslušného podania. Ak predložené podanie nebude spĺňať náležitosti, ktoré ukladá zákon alebo iný právny predpis, konanie preruší a vyzve stavebníka na doplnenie chýbajúcich podkladov k podaniu.  Ak stavebník neodstráni nedostatky svojho podania v stanovenej lehote, stavebný úrad konanie zastaví. 

Vydávanie potvrdení

Stavebný úrad nebude vydávať žiadne potvrdenia k čerpaniu hypotekárnych úverov, ktoré od stavebníkov žiadajú komerčné banky, hoci banky na to nemajú nijaký zákonný nárok. Rovnako stavebný úrad nebude fyzickým či právnickým osobám vydávať žiadne potvrdenia k užívaniu stavby na posudzovaný účel. 

Obhliadky na mieste

Keďže sa v Malackách v poslednom čase rozšírila nežiaduca prax zo strany stavebníkov, ktorí stavbu najskôr postavia a až potom žiadajú o povolenie, stavebný úrad bude vykonávať obhliadky priamo v teréne ešte pred začatím konania. Týka sa to každého podania, t. j. od ohlásenia drobnej stavby až po povoľovanie väčších developerských projektov.  

Zriadenie vecného bremena

Ak stavebník potrebuje k svojej stavbe vecné bremeno na pozemok vo vlastníctve mesta, odporúčame, aby žiadosť podal minimálne pol roka vopred – tak, aby mohla byť žiadosť v dostatočnom časovom predstihu posúdená pred zasadnutím Mestského zastupiteľstva Malacky. 

Všetky podania na stavebný úrad sa podávajú cez podateľňu mestského úradu (prízemie budovy MsÚ, Bernolákova 5188/1A).

 

Tlačová správa

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

4 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

4 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

6 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

7 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

18 hodín ago