TTSK

TTSK 📺 Pamätník slobody slova na pamiatku Jána a Martiny

21. februára 2018, vyhasol vo Veľkej Mači v okrese Galanta v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) život investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Pamätníka slobody slova

Túžbu dvoch mladých po spravodlivosti a pravde chce TTSK zvečniť a uchovať pre budúce generácie prostredníctvom Pamätníka slobody slova. Výtvarno-architektonická súťaž na jeho návrh prebieha do 4. apríla 2022. 

„Útok na hodnotu slobody slova neprežili dvaja mladí ľudia, ktorí mali celý život ešte len pred sebou. Ich pamiatku si pripomíname nielen pri príležitosti výročia tragédie, ale chceme ju uchovať pre ďalšie generácie. Chceme, aby naše deti ďalej bojovali za rozvoj občianskej, demokratickej a otvorenej spoločnosti. Preto vo Veľkej Mači vyrastie Pamätník slobody slova, ktorý bude mementom a dôstojným pietnym miestom,“ avizoval trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že župa bude iniciovať a podporovať aj vzdelávacie a kultúrno-spoločenské aktivity vrátane tých pre stredoškolákov. 

Výtvarno-architektonická súťaž na pamätník

Koncom decembra minulého roka vyhlásil TTSK spolu s pozostalými rodinami a odbornou verejnosťou výtvarno-architektonickú súťaž na návrh pamätníka, ktorá je otvorená pre domácich i zahraničných záujemcov.

Návrhy posúdi deväťčlenná porota zložená z odborníkov v oblasti architektúry a výtvarného umenia, členov rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a trnavského župana. Informácie o súťaži spolu s jej podkladmi sú zverejnené na špeciálnej webovej stránke https://slobodaslova.sk.

Ako dodal župan Viskupič, „lehota na predkladanie súťažných návrhov je do 4. apríla 2022, pričom víťaza plánujeme oznámiť začiatkom mája. Očakávam kvalitné návrhy, a teda náročné rozhodovanie poroty.“

Cena slobody Antona Srholca in memoriam

V roku 2018 trnavská župa udelila novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam. Koncom roka 2019 na ich počesť zorganizovala župa konferenciu Slovensko proti všetkým mafiám, na ktorej vystúpili slovenskí aj talianski novinári a právnici.

https://www.nazahori.sk/2020/02/20/archiv-v-senici-sme-boli-za-slusne-slovensko/
Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

17 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

19 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

20 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago