Malacky

V hľadáčiku je cyklotrasa Plavecký Štvrtok – Malacky cez Vinohrádok

K aktuálne budovanej sieti mestských cyklotrás možno pribudne ďalšia – tá však bude tentoraz viesť mimo Malaciek. Informuje o tom mesto Malacky.

Ide o spojnicu pre cyklistov medzi Malackami a Studienkou. Keďže cyklotrasa by prechádzala cez vojenské lesy, k projektu sa musí vyjadriť aj ministerstvo obrany, ktoré už vydalo predbežný súhlas. 

Cyklotrasa by merala viac ako 12 kilometrov.  „Som veľmi opatrný v príprave tohto zámeru. Musíme získať ešte súhlas ochranárov. Zasiahneme totiž aj dve územia európskeho významu, Mešterova lúka a Rudava. Projekt cyklotrasy by však aspoň podľa mňa nemal niesť negatívne vplyvy,“ informoval primátor Juraj Říha.

Súčasťou cyklotrasy Malacky – Studienka by mohla byť aj samostatná cyklolávka ponad diaľnicu. Takéto riešenie preferuje aj malacká samospráva, pretože by išlo o bezpečný prechod cyklistov ponad diaľnicu. Občianske združenie Cyklokoalícia žiadalo zahrnúť cyklotrasu do navrhovanej diaľničnej križovatky D2 – Studienka, avšak so svojimi námietkami neuspelo. 

https://www.nazahori.sk/2022/04/19/predbezny-suhlas-ministerstva-k-cyklotrase-malacky-studienka/

V akom štádiu sú ďalšie pripravované cyklotrasy?

Družstevná – Radlinského 

Zmluva so zhotoviteľom diela je aktuálne na kontrole riadiaceho orgánu, ktorým je Bratislavský samosprávny kraj. V najbližších dňoch by malo mesto dostať návrh harmonogramu stavebných prác. 

Vzhľadom na dynamický nárast cien na stavebnom trhu sa samosprávy boria so zdražovaním zákaziek. Dotklo sa to aj projektu výstavby cyklotrasy Družstevná – Radlinského, kde bolo potrebné schváliť navýšenie rozpočtu poslancami mestského zastupiteľstva. 

Partizánska – Cesta mládeže 

Pripravujú sa podklady k verejnému obstarávaniu. Tvorba rozpočtu na dielo je mimoriadne náročná práve pre spomínané prudké výkyvy cien na stavebnom trhu.

Píla – Zámocký park 

Mesto podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (eurofondy). Projekt a žiadosť sú momentálne v hodnotení. 

Malacky – Rohožník 

Časť tejto cyklotrasy, ktorá vedie cez zastavané územie Malaciek a jej súčasťou bude aj cyklolávka nad diaľnicou, projektuje mesto a bude sa uchádzať o eurofondy. Časť mimo mesta, čiže „od tabule Malacky po tabuľu Rohožník“ pripravuje Bratislavský samosprávny kraj. 

https://www.nazahori.sk/2022/04/05/dokumentacia-dialnicnej-krizovatky-d2-rohoznik-je-uz-dokoncena/

A čo ďalšie cyklotrasy? 

Ako sme sa dozvedeli, mesto má v hľadáčiku aj cyklotrasu Plavecký Štvrtok – Malacky cez Vinohrádok. Jeden jej úsek bude súčasťou už schválenej trasy Partizánska – Cesta mládeže.

Samospráva ďalej informovala, že na iné úseky momentálne nie je kapacita, pretože mesto je na hranici schopnosti utiahnuť takéto veľké projekty po projektovej aj finančnej stránke.

Text a foto: -lp- / mesto Malacky

https://www.nazahori.sk/2022/04/11/navrh-krizovatky-sasinkova-v-malackach/
Redakcia

Recent Posts

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

50 minút ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

2 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

12 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

13 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

22 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

24 hodín ago