Categories: Senica

V Senici zasadal krízový štáb v súvislosti s tragédiou na IBV Mlyny

Na Mestskom úrade Senica 19.6.2019 zasadal krízový štáb mesta, aby sa skoordinoval postup zainteresovaných zložiek pri zisťovaní príčin tragickej udalosti zo soboty 15. júna 2019 na IBV Mlyny v Senici. 

Prítomní na ňom boli zástupcovia regionálnej štátnej a verejnej správy aj zástupca obyvateľov danej lokality. Mesto Senica má záujem prispieť k zisteniu príčin vysokých koncentrácií uvedených plynov. 

Kontrolné chemické laboratórium Civilnej ochrany v Nitre vykonalo 18. júna v studni rodinného domu, kde došlo k úmrtiu dvoch osôb i v ďalších dvoch kontrolné merania, ktoré preukázali vysoké koncentrácie oxidu uhličitého a plynného amoniaku a veľmi nízky obsah kyslíka. Chemická analýza preukázala aj prítomnosť ďalších látok. Po týchto zisteniach bolo okamžite v ten deň zverejnené na mestskej webovej, fb stránke i v ďalších médiách odporúčanie obyvateľom danej lokality, aby nevstupovali do priestoru studní a nepoužívali vodu z nich ani na polievanie.  

Po týchto predbežných výsledkoch  meraní, kde v prípade oxidu uhličitého a amoniaku boli namerané maximálne hodnoty na rozsahu prístroja, sa dnes pristúpilo k ďalším opatreniam. Dnes v podvečer budú príslušníci Mestskej polície Senica na IBV Mlyny navštevovať všetky domácnosti a rozdávať upozornenia v písomnej podobe a tiež zisťovať, na ktorých pozemkoch sú vybudované studne.

Studne ako vodné stavby podliehajú takisto vydaniu stavebného povolenia. Doteraz boli vydané 4 stavebné povolenia, z ktorých jedna  studňa je už skolaudovaná. Odporúčanie nepoužívať vodu z týchto studní ani na úžitkové účely (polievanie, do bazénov a pod.) platí až do odvolania. Informačný leták obsahuje naviac aj bezpečnostné upozornenia ako sa správať pri vstupe do studní.Táto informácia bude zverejnená aj na webovej stránke mesta ako vhodná pre všetkých majiteľov studní.

Na krízovom štábe sa rozhodlo, že budú odobraté vzorky z vytypovaných studní pracovníkmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na rozbor. Ďalší postup krízový štáb stanoví až po nových zisteniach.

Varovanie pre Seničanov! V lokalite IBV Mlyny nevstupujte do studní a nepoužívajte vodu zo studní!

http://www.nazahori.sk/index.php/senica/item/2497-varovanie-pre-senicanov-v-lokalite-ibv-mlyny-nevstupujte-do-studni-a-nepouzivajte-vodu-zo-studni

Obrovské nešťastie v Senici, v studni boli nájdení policajný vyšetrovateľ a 41- ročná žena

http://www.nazahori.sk/index.php/senica/item/2491-obrovske-nestastie-v-senici-v-studni-boli-najdeni-policajny-vysetrovatel-a-41-rocna-zena

 

Tlačová správa

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

4 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

5 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

7 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

8 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

18 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

19 hodín ago