Aktuality

📺 Prezidentka vyhlási referendum na 21. januára 2023

Prezidentka Zuzana Čaputová vydá zajtra na základe petície občanov prijatej 24. augusta 2022 a na základe nálezu Ústavného súdu SR z 26. októbra 2022 rozhodnutie o vyhlásení referenda. NaZahori.sk o tom informoval Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR. 

„Vyhlásenie referenda je vyjadrím rešpektu k vôli občanov so zohľadnením rozhodnutia Ústavného súdu SR. Ako deň konania referenda
som určila sobotu 21. januára 2023,“
vyjadrila sa prezidentka.

V referende budú voliči rozhodovať o otázke, ktorá bola uvedená v petícii ako druhá otázka: „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky? “ Presné a úplné znenie referendovej otázky obsahuje aj vymenovanie konkrétnych článkov ústavy, ktorými sa má uvedená zmena dosiahnuť a bude uvedené na hlasovacích lístkoch.

Otázka, ktorá bola na petičnom hárku uvedená ako prvá, nebude súčasťou referenda vzhľadom na to, že Ústavný súd SR rozhodol, že nie je v súlade s ústavou.
„Chcem zdôrazniť, že posúdenie ústavnosti referendových otázok je zverené výlučne ústavnému súdu a nie nám politikom. Rozhodla o tom jediná inštitúcia na to určená a to je pre mňa, a dúfam že aj pre ostatných, záväzné a hodné rešpektu,“ doplnila Z.Čaputová.

Termín konania referenda prezidentka určila aj s ohľadom na novú právnu úpravu, ktorá zaviedla možnosť požiadať o hlasovanie poštou zo zahraničia. Voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a voliči, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, ale v čase referenda sa budú zdržiavať mimo jej územia, môžu požiadať písomne alebo elektronicky o hlasovanie poštou ministerstvo vnútra alebo obec trvalého pobytu.

Rozhodnutie prezidentky o vyhlásení referenda bude uverejnené v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

8 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

10 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

11 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

19 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago