Categories: Skalica

📺 Skaličan Sebastián Šmída pokoril gólmana Ruska a vezie si domov striebro z univerziády

20-ročný hokejový útočník zo Záhoria Sebastián Šmída vo finálovom zápase proti Rusku strelil jediný gól Slovákov na Svetovej zimnej univerziáde v  ruskom Krasnojarsku.

Slovenskí hokejisti získali na Svetovej zimnej univerziáde (SZU) v ruskom Krasnojarsku strieborné medaily. V utorňajšom finále prehrali zverenci Ivana Feneša s Ruskom 1:2.

Pre Slovensko je to šiesta medaila z hokejového turnaja v histórii SZU.V rokoch 1993 v poľskom Zakopanom a 2009 v čínskom Charbine získalo bronz, na strieborný stupienok vystúpilo v rokoch 1999 v Poprade a 2003 v talianskom Tarvisiu. Jediný univerziádny triumf dosiahlo v roku 2001 v Zakopanom. Rusi vybojovali tretie univerziádne zlato v sérii, pričom z uplynulých desiatich ročníkov triumfovali po siedmy raz.   

Svetová zimná univerziáda v Krasnojarsku

Finále Rusko – Slovensko 2:1 (0:0,1:1,1:0)

Góly: 36. Džiošvili (Kudako), 42. Kolgotin – 38. Šmída (Šiška, Marcinek). Rozhodovali: Langin (Kan.), Suominen (Fin.) – Nedeljkovic (Srb), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:2, presilovky a oslabenia: 0:0.

Zostavy

SR: Tomek – Bačik, Ďurkech, Vyskoč, Gábor, Jendroľ, Kasanický, Mihalko – Smolka, Zlocha, Vybiral – Šmída, Šiška, Marcinek – Ondris, Klema, Tatár – Fedorko, Ligas, Mikula.
    
Rusko: Bogdanov – Kudako, Kamalov, Čurkin, Tichonov, Sorokin, Medvedev, Krylov, Voronkov – Rudenkov, Mišnikov, Jakimov – Džiošvili, Laričev, Kvartalnov – Orlovič-Grudkov, Kolgotin, Šarov – Ševčenko, Maľcev

Priebeh finálového zápasu    
Od úvodu sa hral otvorený hokej, prvý brankársky zásah si na konto pripísal Tomek po strele Džiošviliho po minúte a pol. Rusi postupne získavali miernu prevahu, ale nedokázali si utvoriť čistú šancu, pretože slovenská obrana pracovala kompaktne. V 14. minúte pohrozili aj Slováci po strele Šišku, ale následnú skrumáž pred bránkou Rusi vyriešili. V závere mal veľkú šancu Orlovič-Grudkov, ale Tomek výborne zasiahol.

Orlovič-Grudkov mal výbornú šancu aj v úvode druhej tretiny, ale slovenský brankár vytiahol fantastický zákrok. Rusi vyhrali prvé dejstvo na strely 9:7, ale tento pomer sa v druhej tretine zvyšoval, domáci mali čoraz väčšiu prevahu. Korunovali ju v 36. minúte, keď sa individuálne presadil Džiošvili. Už o dve minúty neskôr však našiel Šiška pred bránkou voľného Šmidu, ktorý poslal puk do siete – 1:1.

Rusi išli opäť do vedenia v úvode tretej tretiny, Kolgotin prekonal Tomeka po bekhendovom zakončení. Fenešovi zverenci potom na chvíľku ožili, ale ďalšiu šancu mal Tichonov. Rusi si svoj náskok kontrolovali, 106 sekúnd pred koncom to slovenskí reprezentanti skúsili hrou bez brankára. Šancu na vyrovnanie si už však nedokázali utvoriť.

zdroj: hockeyslovakia.sk a TS
    

Ice Hockey | Men’s Gold Medal Game: RUS vs SVK | Winter Universiade 2019

FISU
Redakcia

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

3 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

4 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

6 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

7 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

17 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

17 hodín ago