Categories: Skalica

Video: Testovanie opäť v obciach s viac ako jedným percentom pozitívnych a predĺženie núdzového stavu

Ústredný krízový štáb (ÚKŠ) sa dohodol, že núdzový stav by mal od 15. novembra 2020 platiť ďalších 90 dní. Rovnako tak aj zákaz vychádzania, by mal ďalej platiť tak ako doteraz. 

Vláde SR to odporučil ÚKŠ na svojom rokovaní 9.11.2020. Informoval o tom na brífingu po rokovaní ÚKŠ premiér Igor Matovič. 

Video www.aktuality.sk 9.11.2020

Ďalšie testovanie

Ďalšie kolo celoplošného testovania sa bude konať o necelé dva týždne. Týkať sa to bude len obcí, kde bolo pozitívne testovaných či už uplynulý víkend alebo víkend predtým viac ako 1 percento. Odhaduje sa, že to bude okolo 500 obcí a päť menších miest. Ministerstvo vnútra už bolo poverené nákupom ďalších antigénových testov. 

Škola

“Deťom v hmotnej núdzi by malo byť umožnené navštevovať školu. Nemôžeme dopustiť, aby z nich vyrastala stratená generácia,” povedal Matovič. Presné pravidlá by malo čoskoro predstaviť ministerstvo školstva. Premiér pripustil aj možné otvorenie všetkých škôl, nie je to však otázka najbližšieho týždňa. 

Režim na hraniciach

Okolité krajiny budú patriť medzi červené krajiny. „Prídeme s riešením, koľko priechodov bude určených na tranzit, koľko na osobnú dopravu,” vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec.

Premiér chce, aby bol celý systém na hraniciach spustený už budúci týždeň. Najprv chce ale vidieť podrobný prieskum toho, ako to aktuálne na hraniciach vyzerá. Pre pendlerov bude platiť, že si musia urobiť minimálne antigény test raz za dva týždne.

Matovič si vie predstaviť aj otváranie aktuálne zatvorených reštaurácií, kaviarní, divadiel, kín či fitness centier.

Núdzový stav

Núdzový stav sa mal skončiť 14. 11.2020, rovnako ako zákaz vychádzania. Núdzový stav platí od 1. októbra na 45 dní s viacerými výnimkami. Obmedzenie pohybu neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h, nevzťahuje sa na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania. 

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní. 

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už druhýkrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej. 

{Facebook}https://www.facebook.com/Aktuality.sk/videos/4860780237296184{/Facebook}
Redakcia

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

13 minút ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

1 hodinu ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

3 hodiny ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

4 hodiny ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

14 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

15 hodín ago