Smrdáky

📷 📺 Naj fotografie Záhoria si môžete pozrieť v Smrdákoch

Júl 2023: V Smrdákoch sprístupnili výstavu najkrajších fotografií Záhoria zo súťaže Zaži Záhorie na bajku, ktoré pravidelne organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie.

Súťaž pritiahla pozornosť 110 fotografov, ktorí spolu zaslali 150 fotografií. “Spoločne s odbornou porotou sme z nich vybrali dvadsať najlepších. Tieto výnimočné diela sú teraz k dispozícii na obdiv pre návštevníkov a pacientov kúpeľov Smrdáky až do konca júla,” povedal výkonný riaditeľ OOCR Záhorie, Martin Lidaj.

Výstava je takisto úžasnou inšpiráciou pre návštevníkov, ktorí prostredníctvom týchto fotografií môžu objaviť nové miesta, ktoré by mohli navštíviť. Medzi nim sa nachádzajú aj historické kultúrne pamiatky, ktoré by mohli prilákať ich záujem. Región tiež ponúka veľa príležitostí pre rozvoj vodnej a cykloturistiky,” uviedla Katarína Bruncková, štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Víťaznú fotografiu vytvorila Blanka Mináriková

Víťaznú snímku podľa odbornej poroty vytvorila Blanka Mináriková. Odkryla, že inšpiráciu pre jej dielo objavil jej syn počas obdobia pandémie. Fotografovali prírodu v ich okolí a objavili krásne svetlo prechádzajúce cez okno kostola.

Najviac hlasov fanúšikov získala Zuzana Orlíková

Najviac hlasov od fanúšikov na FB stránke Región Záhorie získala Zuzana Orlíková z Holíča, ktorá už desať rokov žije v Juhoafrickej republike. Slávnostnej vernisáže sa zúčastnili rodičia autorky.

Bratislavskú krajskú organizáciu cestovného ruchu zastupoval jej riaditeľ, František Stano. Vyjadril sa, že je rád, že ľudia sú ochotní prispieť a zdieľať svoje práce, čím sa región môže ďalej propagovať. Stano tiež zdôraznil, že v dnešnej dobe je fotografovania ľahšie a každý sa môže stať fotografom.

Na ministerstve dopravy sa snažia zvýšiť povedomie o miestach, ktoré nie sú v súčasnosti masovo navštevované, ale majú obrovský potenciál. “Chceme upriamiť pozornosť na menej známe, ale kúzelné zákutia Záhoria a propagovať ich ako atraktívne turistické destinácie, ktoré môžu prispieť k rozvoju domáceho cestovného ruchu, uviedol riaditeľ sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy,” informoval Tomáš Ondrčka.

Foto z vernisáže fotografií ročníka 2022 Vlado Miček NaZáhorí
Víťazné fotografie 5. ročníka súťaže Zaži Záhorie. Autor: Vladimír Miček NaZáhorí

Niektoré snímky dokázali ohromiť dokonca aj tých, ktorí sa celý život pohybujú na Záhorí a dobre ho poznajú. “Tento región je plný nevyužitého potenciálu. Som presvedčená, že táto výstava sa stala tradičnou súčasťou Smrdák a som nadmieru šťastná, že môže reprezentovať náš obľúbený kraj, Záhorie. Mne osobne učaroval strom nazvaný Dračí dub nad Lozornom. Je to nesmierne pôsobivý pohľad. Nepredpokladala som, že tu objavím niečo tak fascinujúce. Som milovníčka prírody a stromov, takže táto fotografia ma skutočne očarila,” povedala primátorka mesta Skalica a členka predstavenstva OOCR Záhorie, Oľga Luptáková.

Po vyhlásení výsledkov piateho ročníka súťaže sa zároveň dáva štart novému ročníku. “Vernisáž je miestom, kde sa stretáva starý a nový ročník. Práve sme vyhlásili šiesty ročník fotografickej súťaže s podtitulom Leto na Záhorí. Téma je univerzálna, takže súťaž je otvorená pre akékoľvek zážitky, pocity alebo spomienky, ktoré ľudia získajú počas svojich výletov na Záhorí. Už teraz sa tešíme na všetky tieto snímky,” informoval Lidaj.

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

13 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

15 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

18 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

18 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

23 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago