Categories: Senica

Vo štvrtok bude horúco, na Záhorí hrozia búrky

Štvrtok 8.júla 2021 budú na Záhorí vysoké teploty s výstrahou 2. stupňa.

Predpoveď počasia pre Záhorie

Okresy Malacky, Senica a Skalica

08.07.2021 (Štvrtok)

Slnečno, popoludní miestami zväčšená oblačnosť a k večeru prehánky alebo búrky. Mimoriadne teplo.  Výstraha 2. stupňa od 14:00 do 18:00 h.

 

V okresoch Senica, Skalica a Malacky sa očakáva vo štvrtok dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 37 °C. Slabý, postupne juhovýchodný až južný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), pri búrkach zosilnie.  

“Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,” informuje www.shmu.sk.

“Noc zo stredy na štvrtok bude najteplejšia. Na našom území poklesnú teploty len na +24 až +17 °C a teda tropická noc nás čaká hneď na viacerých miestach. Počas dňa bude mimoriadne teplo a štvrtok je tým dňom, kedy by malo byť najteplejšie. Očakáva sa, že teploty budú na našom území stúpať na +30 až +38 °C. Čakajú nás tak mimoriadne vysoké teploty, ktoré práve vo štvrtok vyvrcholia. K našej oblasti si to totiž zamieri ďalší studený front, ktorý prinesie intenzívnu búrkovú činnosť a ochladenie,” spresňuje predpoveď web www.imeteo.sk

Pitný režim

Pite veľa vody a vyhýbajte sa priamemu slnku. Vysoké teploty môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti alebo kolapsové stavy. „Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť  prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi či nevoľnosťou,” upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Dospelý človek by mal počas horúcich dní vypiť najmenej tri litre vody. Potrebné je piť aj vtedy, keď necítime smäd.

Počasie je ako na hojdačke a kým v jednu chvíľu sa potíme, za moment sa môže spustiť prietrž mračien. Nie každý má dostatočne odolný organizmus, aby zvládal výkyvy počasia.  Horúce letné počasie najhoršie znášajú malé deti a starí ľudia. Riziková je aj kategória ľudí s chronickými ochoreniami, najmä srdcovocievnymi a dýchacími. 

zdroj: shmu.sk, imeteo.sk, ÚVZ 

Redakcia

Recent Posts

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

2 hodiny ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

3 hodiny ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

5 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

6 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

16 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

17 hodín ago