Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Výmena profylaktických jódových tabliet sa týka aj Záhoria či Kopaníc

Výmena jódových profylaktík v mestách a obciach v okolí jadrových elektrární Jaslovské Bohunice (pre územie v okruhu s polomerom 21 km) a Mochovce (pre územie v okruhu s polomerom 20 km) sa začala 1. augusta a potrvá do konca roka 2022. Dotkne sa zhruba 224 obcí a miest a 460 tisíc obyvateľov. Týka sa to aj Záhoria či Kopaníc.

Výmena a distribúcia profylaktík

Distribúciu profylaktík koordinuje Ministerstvo vnútra SR v spolupráci so SE. a. s. Naposledy sa konala výmena profylaktík v roku 2017, pravidelná výmena sa realizuje každých 5 rokov. 

Povinnosť zaobstarať jódové tabletky pre svojich zamestnancov a obyvateľov v okolí elektrární a ďalšie určené osoby na vlastné náklady v zmysle platnej legislatívy má prevádzkovateľ – spoločnosť Slovenské elektrárne (SE, a.s.). Rezort vnútra, ako spolukoordinátor distribúcie profylaktík zriadil na tento účel dva distribučné sklady, z ktorých sa budú vydávať príslušné počty balení pre obce/mestá a osobitne pre určené inštitúcie.

Koho sa týka výmena?

Výmena sa týka viacerých skupín občanov vrátane detí s trvalým a aj registrovaným prechodným bydliskom v obci, ako aj osôb, ktorým už bolo poskytnuté dočasné útočisko v obci. Samostatnou  skupinou sú aj materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, ich študenti a zamestnanci, prevádzky podnikov, domovy sociálnych služieb, domovy seniorov, ubytovacie zariadenia a ústavy pre výkon väzby, pre ktoré sa uvedený počet 460 tisíc jódových tabliet navyšoval na cca 695 tisíc osôb tak, aby boli  ďalšie balenia jódovej profylaxie zabezpečené aj pre spomínané zariadenia a inštitúcie.

„Na základe požiadavky od štátnej správy sme zabezpečili jódovú profylaxiu pre  všetkých obyvateľov v okolí jadrových elektrární. Distribúcia jodidu draselného ako prostriedku jódovej profylaxie je určená do oblasti havarijného plánovania v okolí jadrových elektrární. Napriek tomu, že pravdepodobnosť vzniku udalosti s únikom radiácie do okolia je veľmi nízka, sme pripravení aj na zvládanie takýchto situácií. Jodid draselný je jedným z prvkov špeciálnej individuálnej ochrany. Je distribuovaný obyvateľstvu v okolí jadrových elektrární aj v iných štátoch Európy,“ povedal Štefan Hajdú, manažér jadrovej bezpečnosti Slovenských elektrární.

Výmena profylaktík na Záhorí a Kopaniciach

Výmena a distribúcia jódových profylaktík sa týka aj obcí Cerová, Hradište pod Vrátnom a Jablonica v okrese Senica na Záhorí a kopaničiarskych obcí v okrese Myjava – mesto Brezová pod Bradlom, obcí Košariská , Krajné, Podkylava a v okrese Piešťany obce Prašník. O distribúcii informujú jednotlivé obce na svojich web stránkach.

Samotnú informačnú kampaň na svojom území realizujú okresné úrady a obce/mestá, ktoré informujú, kde a v akých termínoch si môžu občania vyzdvihnúť a odovzdať expirované profylaktiká.

Profylaktiká nie sú určené na bezprostredné užitie

 Užitie tabliet obsahujúcich stabilný jód blokuje viazanie rádioaktívneho jódu štítnou žľazou, z tohto dôvodu sa tablety použijú len v prípade radiačnej havárie na výzvu kompetentných orgánov v dávke určenej pre jednotlivé vekové kategórie. „V prípade núdzovej situácie, kedy dochádza k úniku rádioaktívneho jódu do ovzdušia, dáva Úrad verejného zdravotníctva SR príslušným orgánom na úseku ochrany obyvateľstva návrh na vykonanie opatrenia jódovej profylaxie. Táto je neodkladným účinným ochranným opatrením vzťahujúcim sa na štítnu žľazu, ktoré sa vykonáva, ak dochádza k príjmu rádioaktívneho jódu. Zároveň dodávame, že prípravok jódovej profylaxie – jodid draselný je v Slovenskej republike registrovaný ako liečivo, preto dôrazne upozorňujeme, že jódové tablety sa nesmú užívať preventívne, ale len po jednoznačnej výzve štátu po úniku plynného rádioaktívneho jódu do ovzdušia,“ upozorňuje vedúca odboru radiačnej ochrany UVZ SR  Veronika Drábová.

Nepoužité tabletky alebo tabletky po uplynutí dátumu exspirácie je potrebné odovzdať príslušným orgánom miestnej správy, pričom ich zneškodnenie bude zabezpečené v súlade s pravidlami pre liečivá. Starú jódovú profylaxiu je taktiež možné odovzdať aj v ktorejkoľvek lekárni.

Najčastejšie otázky a odpovede

zdroj: SE

Napriek tomu, že pravdepodobnosť vzniku udalosti s únikom rádioaktívnych látok do okolia je veľmi nízka, ľudia musia byť pripravení aj na zvládanie takýchto situácií. Preto je distribúcia jodidu draselného určená do oblasti havarijného plánovania v okolí elektrární.

Prečo sa používa jódová profylaxia?

Riziko, ktoré predstavuje rádioaktívny jód, je špecifické. Pri vdýchnutí (inhalácii)  alebo požití (ingescii) jódu dochádza k jeho hromadeniu v štítnej žľaze, a to bez ohľadu na to, či je jód rádioaktívny alebo nie. Ak je jód, ktorý sa dostal do organizmu, rádioaktívny a hromadí sa v štítnej žľaze, vzhľadom na malý rozmer žľazy, je to vlastne rádioaktívny žiarič, ktorý v prvom rade ožaruje a ohrozuje samotnú štítnu žľazu. V ľudskom organizme sa nachádza od 20 do 50 mg jódu. Z celkového množstva sa v štítnej žľaze nachádza 10 – 15 mg (t.j. 20-30%). Jód je potrebný pre produkciu hormónov štítnej žľazy.

Ako profylaxia chráni?

Účinným preventívnym opatrením v takomto prípade je vopred nasýtiť (saturovať) štítnu žľazu nerádioaktívnym jódom tak , aby už sa rádioaktívny jód nemohol v štítnej žľaze ukladať. V oblasti ohrozenia jadrovej elektrárne (21-kilometrové okolie elektrárne AE Bohunice V2 a 20 km okolie Mochoviec) je distribuovaný neaktívny jód vo forme tabletiek jodidu draselného, aby ho obyvatelia mali k dispozícii a mohli ho použiť, ak by to bolo potrebné. Nasýtená štítna žľaza potom rádioaktívny jód neprijíma, resp. len minimálne, preto sa rádioaktívny jód z tela vylúči.

Kedy profylaxiu užiť?

Vtedy, keď príslušné orgány vydajú pokyn na jej užitie a to prostredníctvom rozhlasu, verejnoprávnej RTVS, informačnými kanálmi miestnych samospráv.

Predčasné užitie jódu sa neodporúča, nakoľko nemusí byť dostatočne účinný v čase, keď to bude skutočne potrebné. Navyše tým znížite aj počet dávok. Nasýtenie štítnej žľazy neaktívnym jódom je účinné len obmedzenú dobu. Ak je organizmus vystavený rádioaktívnemu jódu v ovzduší dlhšiu dobu, bude sa profylaxia ( užitie jodidu draselného) opakovať. Z toho dôvodu sa každému dospelému  obyvateľovi vydávajú do domácnosti dve dávky profylaxie.

Aké dávky stabilného jodidu draselného sú potrebné?

Jódové tablety je potrebné užívať podľa pokynov uvedených v Príbalovom letáku k lieku s názvom „Jodid draselný G.L: Pharma  65 mg tablety“.

  • Dospelí a deti vo veku 12 rokov a staršie: 2 tablety
  • Deti vo veku 3 až 12 rokov: 1 tableta
  • Deti vo veku mesiac až 3 roky: ½ tablety
  • Novorodenci a deti mladšie ako 1 mesiac: ¼ tablety
  • Tehotné ženy (každého veku): 2 tablety (touto dávkou je vaše nenarodené dieťa tiež chránené)
  • Dojčiace ženy (každého veku): 2 tablety

Užitie vyšších dávok jodidu draselného, ako je uvedené, nezvyšuje ochranný efekt. Ak to radiačná situácia bude vyžadovať, kompetentný orgán obyvateľom oznámi, kedy a v akej dávke užiť jodid draselný opakovane.

Môže mať užitie jódových tabliet škodlivé účinky?

Jódová profylaxia sa v prípade radiačnej havárie vykonáva u všetkých osôb, vrátane tehotných a dojčiacich žien. Výnimku tvoria osoby precitlivené na jódové preparáty alebo tie, ktoré sa liečili alebo liečia na poruchy funkcie štítnej žľazy. Vedľajšie účinky sú veľmi zriedkavé a z hľadiska zdravia nie sú závažné. Sú uvedené v príbalovom letáku.

Čo robiť, keď mám po užití zdravotné ťažkosti?

Osoby, ktoré sa obávajú vedľajších účinkov a žijú v oblasti ohrozenia, nájdu potrebné informácie v príbalovom letáku k lieku s názvom „Jodid draselný G.L: Pharma 65 mg tablety“. Taktiež sa  môžu vopred informovať o možných vedľajších účinkoch u svojho lekárnika alebo lekára.

Čo urobiť, keď sme v úkryte a nemáme dostatočné množstvo tabliet pre všetky osoby?

Prednostne dať profylaktiká deťom – sú citlivejšie. Podľa údajov WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) osobám starším ako 40 rokov je potrebné dávať profylaktiká len vtedy, ak sa očakáva veľmi vysoká ekvivalentná dávka na štítnu žľazu.  Naše predpisy v oblasti havarijného plánovania však neuvažujú o obmedzeniach vzhľadom na vek.

Prečo sa profylaxia distribuuje do domácností?

Aby sa skrátil reakčný čas v prípade udalosti s možným vysokým únikom rádioaktívného jódu do okolia elektrárne. Sú aj iné stratégie distribúcie jódovej profylaxie – napríklad do lekární (ide o liečivo), alebo do skladov civilnej ochrany. Slovensko sa rozhodlo pre túto stratégiu. Preto je žiadúce, aby obyvatelia, ktorí bývajú v bezprostrednej blízkosti elektrární, si tabletky jodidu draseného vyzdvihli vopred na určených miestach v  určenom čase. Prínosy užitia jodidu draselného sú najmä vo včasnom užití pred vystavením organizmu rádioaktívnemu jódu v prípade takýchto udalostí,

Prečo sa distribuuje len v regiónoch v okolí jadrových elektrární?

Zóny ohrozenia boli určené na základe bezpečnostných analýz. Distribúcia v oblasti ohrozenia v blízkosti jadrových elektrární je snaha o primeranú prípravu vzhľadom na možné riziko.

Ako nakladať s distribuovanými tabletkami?

Liek je potrebné skladovať mimo dohľadu a dosahu detí.  Veľmi dôležité je pamätať si, kde sú tabletky uložené. Uschováva sa v pôvodnom obale na ochranu pred svetlom a vlhkosťou pri teplote do 25 °C. Vhodné je liek uschovávať  na trvalom mieste, aby bol okamžite k dispozícii v prípade potreby.  Ďalšie informácie sú uvedené  v príbalovom letáku k lieku s názvom „Jodid draselný G.L: Pharma  65 mg tablety“.

Kde môžem získať ďalšie informácie?

Informácie o ďalších ochranných opatreniach vám môžu poskytnúť regionálne orgány radiačnej ochrany.

Abecedný zoznam miest a obcí, kde prebieha výmena jódovej profylaxie nájdete TU

zdroj: Slovenské elektrárne a Ministerstvo vnútra SR

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

2 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

3 hodiny ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

11 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago