Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Záhorie a Kopanice: Uf, tak vo štvrtok bude pekelne teplo až 37°C

Aj v okresoch Záhoria a Kopaníc vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav ( SHMU) na štvrtok 18. augusta 2022 výstrahu 2. stupňa pre vysoké teploty. Očakáva sa dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 37 °C.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Predpoveď počasia na štvrtok 18.8.2022

zdroj: pixabay.com

NOC: Jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 21 až 16 st., v údoliach Trenčianskeho kraja ojedinele aj chladnejšie. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

DEŇ: Jasno až polooblačno. Mimoriadne teplo. Najvyššia denná teplota 32 až 37 st. Zrána slabý, postupne v južnej polovici regiónu juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Rozmyslite si návštevu hlavného mesta a okolia

zdroj: pixabay.com

V Bratislave a jej okolí platí upozornenie pre prízemný ozón. Platnosť upozornenia je od dnes 17.8.2022 až do odvolania. Smogová situácia spôsobená prízemným ozónom trvá od stredy až do odvolania. Na svojej web stránke o tom informuje SHMÚ.

Oznámenie o vzniku smogovej situácie nasleduje pri ozóne po prekročení informačného prahu 180 mikrogramov na meter kubický (µg/m3) vyjadreného ako jednohodinový priemer,” uviedol SHMÚ. Pri prekročení tejto koncentrácie môžu ľudia pociťovať akútne účinky na zdravie. Sú nimi dráždenie očí, nosa a hrdla, tlak na prsiach, kašeľ a bolesti hlavy. Opatrní by mali byť najmä starší ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, deti a tehotné ženy.

Chronické účinky môžu ľudia očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii ozónu. Môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zmenami v zložení krvi, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

SHMÚ odporúča obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia.

zdroj: SHMU

Redakcia

Recent Posts

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

14 minút ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

8 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

22 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago