Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Záhorie a Kopanice: Víkendom prichádza jarné počasie

Záhorie a Kopanice: Počas soboty 3.2.2024 postúpi cez naše územie teplý front, ktorý prinesie dážď, no a potom nás čaká nástup počasia, ktoré bude typické skôr pre koniec marca, ako začiatok februára. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Bude skorý príchod jari?

Naznačuje nezvyčajne teplý január skorý príchod jari? V regióne Záhoria a na Kopaniciach sa v tomto roku stretávame s nezvyčajným meteorologickým javom. Január, ktorý je obvykle v znamení mrazivého počasia a snehových pokrývok, sa tento rok prezentoval v oveľa teplejšom svetle. Teploty, ktoré by sme očakávali skôr v marci, vyvolávajú otázky ohľadom toho, či sa už blíži jar.

Mierne teploty a zmenené klimatické podmienky

Meteorológovia zaznamenali v januári teploty, ktoré sú výrazne vyššie ako dlhodobý priemer pre tento mesiac. Namiesto bežných zimných mrazov sa teploty pohybujú v rozmedzí, ktoré je typické skôr pre skorú jar. Tento trend nie je ojedinelý len pre Slovensko, ale je súčasťou širšieho globálneho trendu otepľovania.

Február začne veľmi teplým počasím

Prvý februárový víkend má byť ako celok teplotne nadnormálny, denné maximá sa vyšplhajú na Západnom Slovensku až do + 10 ojedinele až +14 °C.

Počas soboty postúpi cez naše územie teplý front, ktorý prinesie dážď, no a potom nás čaká nástup počasia, ktoré bude typické skôr pre koniec marca, ako začiatok februára. Do našej oblasti vpadne od západu veľmi teplý vzduch. Tento príliv teplého vzduchu prinesie do našej oblasti vlnu veľmi teplého počasia. “Začiatok februára prinesie oteplenie, ktoré podľa aktuálnych strednodobých predpovedí bude mať dlhé trvanie. Takéto veľmi teplé počasie sa očakáva zrejme až do polovice februára,” dopĺňa imeteo.sk.

Dôsledky pre flóru a faunu

Tieto nezvyčajne teplé januárové dni majú vplyv nielen na ľudské aktivity, ale aj na miestnu flóru a faunu. Rastliny, ktoré by v tomto období mali odpočívať, môžu začať klíčiť skôr, čo by v prípade návratu mrazov mohlo spôsobiť ich poškodenie. Aj zvieratá, ktoré zimujú, môžu byť zmätené týmito podmienkami, čo by mohlo ovplyvniť ich ročný cyklus a reprodukciu.

Vplyv na ľudské aktivity

Nezvyčajne teplé počasie má tiež priamy vplyv na ľudské aktivity v regióne. Zimné športy, ako je lyžovanie alebo korčuľovanie, sú v tomto roku výrazne obmedzené kvôli nedostatku snehu. Naopak, teplejšie počasie prilákalo viac turistov a milovníkov prírody do vonkajších aktivít, ktoré sú typické skôr pre jar.

Čo to znamená pre budúcnosť?

Tento trend teplejšieho januára vyvoláva otázky o budúcnosti našich ročných období a klimatických zmien. Zatiaľ čo jednorazové teplé obdobie nemusí znamenať dlhodobú zmenu, je dôležité sledovať trendy a pripraviť sa na možné dlhodobé dôsledky pre naše životné prostredie. V tejto chvíli môžeme len špekulovať, či sa skutočne blíži predčasná jar, alebo nás ešte zima prekvapí svojou silou. Čo je však isté, je, že zmeny našej klímy majú hmatateľný vplyv na naše každodenné životy a vyžadujú si našu pozornosť.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

8 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

10 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

13 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

13 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

18 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago