Categories: Skalica

Aktuálne pre koronavírus: Nepodnikatelia môžu daňové priznanie podať až do konca mája

Ministerstvo financií Slovenskej republiky na tlačovej konferencii v piatok 13. marca 2020 oznámilo niekoľko ústretových krokov v súvislosti s podávaním daňových priznaní. Boli prijaté v súvislosti s mimoriadnou situáciou ohľadom koronavírusu na Slovensku.  

Oficiálne posledná lehota na podanie daňového priznania uplynie 31. marca 2020.Na tlačovej konferencii Ladislav Kamenický (minister financií Slovenskej republiky) a Lenka Wittenbergerová (prezidentka Finančnej správy Slovenskej republiky) oznámili niekoľko ústretových opatrení voči daňovníkom. 

Tí daňovníci, ktorí nemajú povinnosť komunikovať s daňovým úradom elektronicky, budú môcť daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2019 podať až do 31. mája 2020. Týka sa to napríklad fyzických osôb s príjmami z prenájmu, zamestnancov, ktorí nepožiadali o vykonanie ročného zúčtovania, ďalej občianskych združení, neziskových organizácií a podobne.

Zároveň táto skupina daňovníkov ani nebude musieť oznamovať daňovému úradu predĺženie termínu na podanie daňového priznanie. Lehota na podanie daňového priznania im bude predĺžená automaticky.

Uvedené opatrenie sa nevykoná nijakou zmenou zákona, ale jednoducho tak, že daňové úrady týmto daňovníkom nebudú ukladať pokuty za nepodanie daňového priznania. Toto opatrenie sa vraj dotkne približne 375 000 týchto daňovníkov, ktorí ešte nepodali daňové priznanie, z celkovo asi polmiliónovej skupiny týchto nepodnikateľov.

Tých daňovníkov, ktorí majú povinnosť komunikovať s daňovým úradom elektronicky, sa žiadne ústretové kroky netýkajú. Zostáva im pôvodná lehota na podanie daňového priznania. Oznámiť predĺženie termínu na podanie daňového priznania a takisto aj podať daňové priznanie musia elektronicky.

Lenka Wittenbergerová, prezidentka finančnej správy, na tlačovej konferencii hovorila aj o opatreniach, ktoré finančná správa aktuálne robí s cieľom ochrániť svojich zamestnancov a aj klientov. Cieľom je, aby daňové úrady v najbližšom čase navštevovalo čo najmenej ľudí a aby sa v priestoroch daňových úradov nezhromažďoval väčší počet ľudí. Napríklad tento rok nebudú daňové úrady tolerovať ani to, aby si ľudia daňové priznanie vypĺňali priamo v priestoroch daňového úradu. Okrem toho sa zvažuje aj obmedzenie samotných úradných hodín na daňových úradoch, avšak zatiaľ k tomu nepristúpili.

 

Tlačová správa

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

51 minút ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

5 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

6 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

8 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

9 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

19 hodín ago