Categories: Brestovec

Brestovec – história

Obec bola založená v roku 1955 odčlenením z Veľkej obce Myjava, ktorá zaberala do roku 1955 všetky rozsiahle kopanice, a to Brestovec, Stará Myjava, Poradie, Rudník, Jablonka, bývala osada u Baranov a Polianka.

Pri založení mala obec celkom 1649 obyvateľov, 379 rodinných domov na 38 osadách. Množstvo osád vzniklo v čase feudalizmu, z čias tureckých výbojov a rôznych prenasledovaniach, ktoré sa diali počas uplynulých niekoľko storočí.

Do roku 1918 tu boli dve maďarské školy. V rokoch 1924 až 1927 sa budovala železnica a tunel, ktorý nesie názov: Tunel generála Dr. Milana Rastislava Štefánika. Dlhý je 2987 m a v tom čase bol najdlhším tunelom v Československu. Budovaním tohto tunela bola odňatá voda občanom z osád Bucalovia, Brunov a u Pekníkov. Z tohto dôvodu im ČSD vybudovali gravitačný vodovod z Poľany dlhý 2 km. Bol to prvý gravitačný vodovod svojho druhu v Brestovci a v celom Myjavsku.

Komunikačne obec vybudovaná nebola a poľné cesty slúžili na zvoz dreva z cirkevných lesov. Počas okupácie na jar v roku 1945 bol u Petrášov vyhodený do vzduchu železničný most. Po vojne bol ihneď opravený. V roku 1948 bol v obci založený Jednotný zväz slovenských roľníkov a strojové družstvo, ktoré napomáhalo roľníkom. Zaniklo v roku 1949 a 1950, kedy stroje prevzala Strojová a traktorová stanica na Myjave.

V roku 1955 boli osady v Brestovci scelené v jednu obec Brestovec. V tomto roku sa prvýkrát konali voľby do miestnych zastupiteľských orgánov.

V roku 1957 sa v obci previedla elektrifikácia a vybudovala sa svojpomocne cesta od Vdoviakov na Myjavu v dĺžke 7 km. V tom čase bola zavedená i autobusová doprava Myjava – Vdoviaci a späť a Myjava – Pecnovia a spať. Občania vybudovali autobusovú garáž ČSAD u Vdoviakov, požiarnu zbrojnicu a železničnú stanicu pod Poľanou.

Zdroj: Obec Brestovec

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

3 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

8 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

10 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

11 hodín ago