Categories: Brezová pod Bradlom

Brezová pod Bradlom: Rok 2019 bude v znamení generála Štefánika

4. mája 2019 si nielen Brezová pod Bradlom, ale celé Slovensko pripomenie 100 rokov od smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

VIDEO:  23. septembra 2018 uplynulo 90 rokov od odhalenia Mohyly Milana Rastislava Štefánika. O histórii Mohyly viac prezradil Matúš Valihora z Brezovej pod Bradlom.

 http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/1471-foto-video-uplynulo-90-rokov-od-odhalenia-mohyly-m-r-stefanika-na-bradle

Mesto Brezová pod Bradlom plánuje pri tejto príležitosti zveľadiť prostredie na Bradle.

foto zdroj: Mesto Brezová pod Bradlom / FB Jaroslav Ciran

“Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v týchto dňoch spracúva podklady, momentálne sa nachádzajú v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do konca roka by sa kompletný materiál o príprave a vyhlásení Roka Milana Rastislava Štefánika mal dostať nielen na vládu SR, ale aj k verejnosti. Pri tejto príležitosti bude treba aj finančne pomôcť,” uviedla Ľubica Laššáková, ministerka kultúry SR.

“TSK bude v priebehu celého budúceho roka prostredníctvom organizácií, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, organizovať sériu rôznych podujatí k 100. výročiu úmrtia tohto velikána,” informoval Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja.

 “Sme radi, že ministerka kultúry prisľúbila finančnú podporu projektu vybudovania nového informačného centra. Riešili sme aj opravu chaty Bradlo, kde sme boli odporučení na grant Obnov si svoj dom, kde musíme podať projekt do konca tohto roku. Riešili sme aj odlesnenie mohyly, kde nám bola zo strany TSK prisľúbená aspoň procesno-formálna pomoc. Zamietnutá bola pomoc pri rozšírení cesty na Bradlo,” uviedol Jaroslav Ciran, primátor mesta Brezová pod Bradlom.

Foto: NaZahori.sk

Gen. PhDr. Milan Rastislav Štefánik (* 21. júl 1880, Košariská, Rakúsko-Uhorsko – † 4. máj 1919, Ivanka pri Dunaji, Česko-Slovensko) bol slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Zohral dôležitú úlohu pri organizovaní česko-slovenských légií a sprostredkovaní kontaktov na francúzskych štátnych funkcionárov. Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom bol kľúčovou osobou pri založení ČSR. Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a následne aj v novovzniknutej ČSR.

zdroj: wikipedia.org

http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/1754-maketa-mohyly-stefanika-sa-stala-realitou-v-kosariskach

Mohyla M. R. Štefánika, 90 rokov odhalenia

NaZahori.sk
Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

4 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

9 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

11 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

12 hodín ago