Categories: Skalica

Bývalý skalický primátor Stanislav Chovanec zomrel

Dnes 23. mája po krátkej a ťažkej chorobe zomrel Ing. Stanislav Chovanec, tri volebné obdobia primátor mesta Skalica a poslanec VÚC Trnava, manžel, otec a starý otec. 

Kto bol Stanislav Chovanec?

Dr.h.c. Ing. Stanislav Chovanec (* 20. august 1959, Skalica – † 23. mája 2018, Skalica) bol slovenský podnikateľ a politik, poslanec mestského zastupiteľstva v Skalici, poslanec Trnavského samosprávneho kraja, člen dozornej rady Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a predseda predstavenstva Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Skalici. Od roku 2002 do roku 2014 bol primátorom mesta Skalica. V máji 2017 prostredníctvom video príhovoru oznámil, že sa v nasledujúcich komunálnych voľbách bude o tento post opätovne uchádzať. Dňa 23. mája zomrel po krátkej ťažkej chorobe. 

Biografia

Bol absolventom Chemicko-technologickej fakulty SVŠT v Bratislave (dnes Slovenská technická univerzita). Po štúdiách, v roku 1984, nastúpil ako výrobný námestník do národného podniku Grafobal, kde pracoval šesť rokov. Krátko po nežnej revolúcii, v roku 1990, spoluzaložil spoločnosť ADUT, a.s., ktorú ako generálny riaditeľ viedol nasledujúcich dvanásť rokov.[3] V decembri 2002 uspel v komunálnych voľbách a bol zvolený novým primátorom mesta Skalica. Túto funkciu zastával počas troch po sebe idúcich volebných období (2002-2006), (2006-2010), (2010-2014).

Primátor mesta Skalica

Do komunálnej politiky sa rozhodol vstúpiť na jeseň v roku 2002. Dovtedajší primátor, Michal Srholec, už kandidoval len ako poslanec mestského zastupiteľstva a bolo preto zrejmé, že po deviatich rokoch bude stáť na čele mesta nový predstaviteľ. Záujem o voľby prejavilo 39.78% voličov, spomedzi ktorých získal najvyššiu dôveru práve Stanislav Chovanec. So ziskom 1872 hlasov (40.12%) tak skončil na prvom mieste pred ostatnými kandidátmi – Bohumilom Bartošom (1335 hlasov) a Jozefom Hlavatým (473 hlasov).

Druhé volebné obdobie (2006-2010)

V roku 2006 obhajoval svoj post bez protikandidátov. Dôveru mu vyslovilo 2541 občanov, čo pri účasti 3084 ľudí činilo 82,39% z celkového počtu voličov.

Tretie volebné obdobie (2010-2014)

Do boja o primátorské kreslo išli tentokrát traja kandidáti. Okrem Chovanca (nezávislý) sa o post najvyššieho funkcionára mesta uchádzali Roman Zahradník (KDH, MOST – HÍD, OKS, SDKÚ-DS) a Alena Schopperthová (nezávislá). Výsledky volieb potvrdili, že i pre tretie volebné obdobie získal Chovanec najvyššiu dôveru. Za jeho kandidatúru sa vyslovilo 3496 oprávnených voličov (70.30%). V júni 2014 verejnosti oznámil, že svoju funkciu už v nasledujúcich komunálnych voľbách nebude obhajovať. Po dvanástich rokoch na poste primátora mesta Skalica vyslovil želanie, že chce svoj voľný čas venovať rodine a svojim vnúčatám. Do volieb kandidoval už len ako radový poslanec mestského zastupiteľstva a uspel, keď vo svojom obvode s veľkým náskokom obsadil prvé miesto. Hlasovalo preňho 406 občanov.

zdroj: wikipedia.org 

Redakcia

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

12 minút ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

5 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

6 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

8 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

9 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

19 hodín ago