Categories: Záhorie

Cez sviatky prísne kontroly aj na Záhorí

Veľká noc sa na Slovensku spája aj s dávkou alkoholu. Aj preto sa polícia cez sviatky zameria práve na alkohol za volantom.

Veľkonočné sviatky sa už tradične spájajú s dvomi faktormi. Tým prvým je zvýšený presun motorizovanej aj nemotorizovanej verejnosti, tým druhým zvýšená konzumácia alkoholu. Pokiaľ sa alkohol týka len posedenia s rodinou a priateľmi, je to v poriadku. Akonáhle je v hre auto, je popíjanie neprípustné.

Práve predĺžené sviatočné víkendy bývajú najrizikovejšie z hľadiska nehodovosti v kombinácii s alkoholom a Veľká noc obzvlášť. Dokazujú to aj policajné štatistiky. Počas Veľkej noci už tri roky stúpa nielen celkový počet nehôd, ale aj tých, v ktorých zohral úlohu alkohol. Kým v rokoch 2015 až 2017 bol podiel nehôd s alkoholom na celkovom počte 10,6 percenta, počas Veľkej noci išlo o viac než dvojnásobok (22,8 percenta).

Veľkú úlohu zohráva aj vek vodičov. Počas roka sú najrizikovejší vodiči vo veku od 18 do 24 rokov a tesne za nimi nasledujú 30- až 39-roční. Veľkonočným sviatkom jasne dominuje najmladšia veková kategória a so zhruba polovičným počtom nehôd nasledujú 25- až 29-roční. Asi nikoho neprekvapí, že medzi najväčšími vinníkmi nehôd s alkoholom sú začínajúci vodiči (bez ohľadu na vek), ktorí vlastnia vodičské oprávnenie rok až päť rokov.

Rozsiahle kontroly počas Veľkej noci

Práve z tohto dôvodu sa polícia po celom Slovensku mieni zamerať na vodičov, a to počas piatich dní. Od piatku do utorka musia vodiči počítať s kontrolami, pričom dopravných policajtov podporia aj ich kolegovia z poriadkovej polície. Podľa riaditeľa Odboru dopravnej polície Prezídia PZ Jána Ignatáka tentokrát nebudú môcť riešiť alkohol u vodičov napomenutím. To je možné iba vtedy, ak zákon pri danom priestupku nepočíta s možnosťou zákazu činnosti.

V utorok sa budú policajti zameriavať na zostatkový alkohol, ktorý je veľmi rizikový a často podceňovaný. Mnohí vodiči, nielen mladí a neskúsení, si myslia, že stačí si pospať tri-štyri hodiny a alkohol po prehýrenej noci zázračne zmizne. Nie je tomu tak. Podľa informácií BECEP ministerstva dopravy muž vážiaci 85 kg potrebuje na odbúranie alkoholu z troch 12° pív asi osem hodín, 60-kilová žena potrebuje len na dve pivá až deväť hodín. Čas odbúravania alkoholu z jedného veľkého 12° piva je porovnateľný s dvojdecovým vínom alebo poldecovým tvrdým alkoholom.

S alkoholom súvisí najmä reakčný čas, ktorý priamo ovplyvňuje dráhu zastavenia vozidla. Dráhu zastavenia tvoria dva faktory: reakčná dráha a brzdná dráha. Prvú priamo ovplyvňuje vodič, nakoľko súvisí s časom, kým si vodič uvedomí prekážku a stúpne na brzdu. Brzdná dráha závisí od rýchlosti vozidla, povrchu vozovky a aj stavu bŕzd. 

Každý vodič vie, že alkohol za volant nepatrí. Napriek tomu mnohí za ten volant sadnú v podguráženom stave alebo so zostatkovým alkoholom v krvi!

zdroj: autobild.sk a PZ SR

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

7 minút ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

1 hodinu ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

7 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

9 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

10 hodín ago