Categories: Skalica

📷 Skalica má za sebou najkvalitnejší šachový turnaj na Slovensku

FIDE Chess open Skalica má za sebou druhý ročník, o ktorom môže povedať, že to bol najkvalitnejší šachový turnaj na území Slovenska. Uviedol to pre Nazahori.sk riaditeľ turnaja Milan Roman.

Pritom prvý ročník v minulej sezóne bol z hľadiska príprav hektický. „Prvotný nápad vznikol pol roka pred jeho štartom a za krátky čas sa nám podarilo usporiadať turnaj, ktorý bol už v tom čase jeden z najsilnejších na Slovensku. Teraz máme za sebou ročník, o ktorom môžeme povedať, že to bol najkvalitnejší turnaj na Slovensku. Mohol byť ešte kvalitnejší, ale opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu nakoniec spôsobili niektoré škrty medzi prihlásenými šachistami. Som presvedčený, že o rok sa tu zíde ešte kvalitnejšia konkurencia,“ uviedol riaditeľ turnaja.

Podujatie v Skalici zahŕňa viac turnajov na jednom mieste. „Mali sme tri hlavné turnaje. K Open Skalica a k Schaeffler cupu pribudol uzavretý turnaj Tirnavia, ktorý vznikol v roku 1979 v Trnave. Požiadali nás o pomoc a my sme ich radi prichýlili pod svoje krídla. K týmto turnajom sme ešte uskutočnili dva jednodňové turnaje. Celkovo sa nám tak za šachovnicami predstavilo za týždeň približne 180 hráčov,“ doplnil Roman.

Viac turnajov na jednom mieste prinieslo aj možnosť konfrontácie mladých šachistov s kvalitnou konkurenciou. „To bolo základným cieľom organizácie tohto podujatia. Aby naši mladí hráči nemuseli ďaleko cestovať a dostali možnosť konfrontovať sa s kvalitnou konkurenciou a to nielen európskou, ale už aj z celosvetového hľadiska. Minulý rok sa turnajov zúčastnili predovšetkým hráči z okolia, ale tento rok už pribudli kluby z Bratislavy a ďalších slovenských miest, ale prišla napríklad aj česká mládežnícka reprezentácia na čele so šéftrénerom mládeže,“ doplnil Roman.

Šachové podujatie, ktoré sa odohralo v hoteli Sv. Ludmila prilákalo do Skalice množstvo návštevníkov. „Ak to zoberieme len čisto z ekonomického hľadiska, iba daň z ubytovania priniesla do mestskej kasy 1000 eur. Ale čo je dôležitejšie, na turnaji sa zúčastnili hráči 16 krajín, ktorí tu strávili viac ako týždeň a pri všetkej úcte ku Skalici, ináč by sa do nášho mesta nedostali a ani by o Skalicu nezavadili. Dotiahol ich sem šachový turnaj, týždeň žili v meste, stravovali sa tu, takže som presvedčený o významnom prínose pre naše mesto aj z hľadiska turistického ruchu. Je to vidieť aj na tom, že tí hráči, ktorí tu boli minulý rok sem pritiahli ďalších nových. Verím, že sa z toho postupne stane taká snežná guľa a hráči sa budú postupne nabaľovať,“ zakončil Roman.

Vlado Miček

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

35 minút ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

5 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

6 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

8 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

9 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

19 hodín ago