Categories: Sobotište

📷 Sobotište: Habánsky mlyn sa rekonštruuje, ak pôjde všetko podľa plánu, v marci tam bude múzeum

Habánsky mlyn v Sobotišti v súčasnosti prechádza rekonštrukciou, keď obec na jeho opravu získala financie z prostriedkov Interreg.

Pôvodne sa plánovalo ukončiť práce už v auguste tohto roku, ale keďže prvé štyri verejné obstarávania boli neúspešné, muselo sa ukončenie prác posunúť až o sedem mesiacov.

V súčasnosti sa však už na objekte pracuje a ak sa potvrdia slová reštaurátora objektu Pavla Čambala, stavebné práce by mohli byť ukončené ešte v tomto roku. “V rámci rekonštrukcie sa urobí komplexná záchrana exteriérových povrchov, to znamená, že sa zrekonštruujú omietky na historickú podobu. V interiéri pôjde o záchranu pôvodných historických drevených častí konštrukcie,” uviedol reštaurátor Čambal.

Základy mlyna v Sobotišti a prvotné stavebné prvky pochádzajú zo 16. storočia. Habáni ho dostali do správy od grófa Nyáriho a okolo mlyna vystavali ďalšie stavby, až vznikol habánsky dvor. “Mlyn prejde kompletnou rekonštrukciou s tým, že vznikne aj múzeum v jeho interiéri. Bude zreštaurovaná mlynská plošina a prinavrátime na mlyn koleso. To síce nebude funkčné, ale bude odkazovať na históriu tohto mlyna,” informovala manažérka projektu Ľubica Kadlec Melišová.

Ako ďalej dodala, nezaháľa sa ani na príprave expozície, do ktorej dobové oblečenie pripravujú dokonca až v Maďarsku potomkovia Habánov.

Na projekt Po stopách habánov bolo z programu cezhraničnej spolupráce vyčlenených 422.917 eur.V Sobotišti na rekonštrukciu mlyna použijú 263.132 eur, zvyšná suma vo výške 159.785 eur pôjde na rekonštrukciu pece vo Vacenoviciach.

Vacenovice na Morave sú naším cezhraničným partnerom – idú rekonštruovať habánsku pec, ktorá tam ako jediná zostala po pôsobení habánov v ich dedine,” doplnil starosta obce Sobotište Dušan Horňák.

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

4 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

9 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

11 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

12 hodín ago