Categories: Chvojnica

📷 📺 Prišla návšteva, ktorá je pastvou pre oči

Podvečer samotu na rozhraní Záhoria a Kopaníc nečakane navštívila skupina turistov. Tí sa rozhodli dať si prestávku vo svojom pochode v záhrade a pritom sa dovolili ponúknuť z jej darov, ktorých je tento rok požehnane.

Záhradu na samote pri obci Chvojnica totiž navštívila početná skupina danielov. Nádherný pohľad, ktorý určite nenechá chladným žiadneho milovníka prírody. Zvlášť ak sa v stáde našli naozaj „parádne“ kúsky, z ktorých mal rešpekt aj náš pes a aj ten ich iba ticho pozoroval.

O danieloch sa udáva, že ich pôvodným domovom je oblasť juhovýchodnej Európy a Malej Ázie až po Perzský záliv. Odtiaľ sa už v stredoveku začali dovážať do parkov a zverníc európskych štátov ako okrasná zver. Na Slovensku sa zjavujú v druhej polovici 19. storočia. Začiatkom 20. storočia sa už začína chovať táto zver aj vo voľných revíroch, najmä v Malých Karpatoch, na Čebovskej Bukovine, v Strážskych a Zemplínskych vrchoch a neskôr sa rozšírila do ďalších oblastí.

Na strane druhej je na zamyslenie, či je prirodzené, že sa daniele rozmnožili až v takomto množstve. Daniel škvrnitý nie je prirodzeným obyvateľom Záhoria a Kopaníc. Bol tu umelo nasadený približne pred 25 rokmi, keď ho do týchto lokalít priviezli genofond z južného Slovenska z okolia Svodína. Za krátky čas, keďže nemal prirodzených nepriateľov, sa mimoriadne rozmohol a teraz spôsobuje škody predovšetkým poľnohospodárom.

Táto zver tu našla ideálne podmienky, a teraz sa už dostala do takých stavov, že sú potrebné veľké odstrely. „Podľa štatistík je vidieť, že sa tu uloví viac danielej zvery ako jeleňov a pritom ide o nepôvodné zvieratá. Práve pri tejto zveri majú naši poľovníci ešte veľké rezervy. Nájsť v početnom stave jedinca na vyradenie je náročné, keďže sú tam prísne a zvláštne kritériá,“ upozornil počas poľovníckej výstavy v apríli tohto roku v Senici podpredseda Obvodnej poľovníckej komory pre okresy Senica a Myjava Jozef Bachratý.

 

Daniele v záhrade

NaZahori.sk
Angelika Kmecová

Share
Published by
Angelika Kmecová

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

55 minút ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

2 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

7 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

8 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

10 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

11 hodín ago