Categories: Borský Mikuláš

FOTOGALÉRIA: Stretnutie prezidentky Čaputovej a ombudsmanky Patakyovej so seniormi na Búroch

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu 19.februára 2020 spolu  s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou navštívila navštívia Domov dôchodcov v Borskom Mikuláši na Záhorí, v rámci problematiky starostlivosti o seniorov.

Toto zariadenie predstavuje príklad dobrej praxe, pretože v rámci možností prijalo všetky odporúčané návrhy verejnej ochrankyne práv na zlepšenie.

” Venovali sme sa predovšetkým téme starostlivosti o seniorov. Jednou z tém, na ktorú chcem poukazovať počas výkonu môjho mandátu, je kapacitný nedostatok dlhodobej starostlivosti o seniorov. Obyvateľstvo bude čoraz početnejšie z hľadiska starých ľudí, ale na Slovensku nie je dostatočný počet kapacít, lôžok ani opatrovateľov, ktorí by sa v budúcnosti mohli o týchto ľudí starať,” povedala prezidentka Čaputová.

“Dôležité bolo pre mňa zistiť informácie ohľadom kvality služieb. Som veľmi rada, že sa ombudsmanka dôsledne venovala kvalite poskytovania z hľadiska dodržiavania ľudských práv a dôstojnosti,” doplnila Čaputová.

V Borskom Mikuláši navštívili zariadenie, ktoré pozitívne zareagovalo na prieskum úradu ombudsmanky ohľadne zlepšenia podmienok a zabezpečenia ľudských práv v zariadeniach pre seniorov na Slovensku. 

“Prieskum sme realizovali v dvoch oblastiach. Jednou bol systém kontroly a druhou boli prieskumné návštevy, kde sme chceli riešiť ľudské práva ľudí v týchto zariadeniach,” povedala Patakyová.

V prieskume sa verejná ochrankyňa práv nezaoberala kvantitatívnym nedostatkom týchto zariadení. “Zamerali sme sa na kvalitu poskytovaných služieb a hľadali sme právne nedostatky, ktoré sme odkomunikovali s príslušnými rezortmi, kde sa čiastočne situácia zlepšila,” doplnila ombudsmanka.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

3 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

9 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

11 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

12 hodín ago