Gbely

Gbely smerujú k energetickej efektívnosti

Primátor mesta Gbely, Martin Jahodka, nedávno oznámil dôležitý míľnik pre mesto ohľadom podaných projektov. Tie by mesto nasmerovali k energetickej efektívnosti.

Podanie projektov

Po intenzívnej dvojmesačnej práci tím z Mestského úradu spoločne s projektantmi úspešne podal žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Tieto žiadosti sa týkajú podpory energetickej efektívnosti a využívania obnoviteľných zdrojov energie vo verejných budovách.

Výzva a úsilie tímu

Cesta k podaniu nebola ľahká. Zamestnanci mesta a projektanti čelili výzve pripraviť rozsiahlu a špecifickú dokumentáciu pre dve kľúčové mestské objekty: Dom kultúry a materskú školu na Záhumeniciach. Aj keď bola základná projektová dokumentácia už v minulosti vypracovaná, vyžadovalo si to jej dôkladnú aktualizáciu a rozšírenie o energetickú časť, a to všetko v rekordne krátkom čase a podľa prísnych kritérií výzvy,“ uviedol primátor.

Očakávanie a nádej

S odoslaním žiadostí sa proces hodnotenia len začína, ale mesto Gbely má dôvod na optimizmus. Podarilo sa im totiž podať žiadosti hneď v prvom hodnotiacom kole. V súčasnosti prechádzajú žiadosti komplexným administratívnym a odborným posúdením. Primátor Jahodka verí, že ich projekty uspejú a prebojujú sa medzi viac ako 300 žiadostí predložených Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.

Potenciálny vplyv na mesto

Úspech v tejto výzve by pre mesto znamenal viac ako len investičný príspevok vo výške 1,6 milióna eur. Predstavoval by významný krok k zlepšeniu kvality verejných budov a ich energeticky efektívnejšiemu prevádzkovaniu. Tým by sa pozitívne ovplyvnila nielen každodenná činnosť v materskej škole, ale aj život všetkých obyvateľov, ktorí by mohli častejšie využívať Dom kultúry na rôzne stretnutia a podujatia.

Vďaka tímu a jednotlivcom

Zvláštne uznanie si zaslúži Róbert Krídl, ktorý napriek veľkej pracovnej zaneprázdnenosti našiel čas a prostriedky, aby mesto podporil a dodal potrebnú dokumentáciu včas. Jeho príspevok bol pre mesto a celý projekt neoceniteľný,“ doplnil Jahodka.

Mesto Gbely stojí na prahu dôležitej zmeny, ktorá by mohla výrazne prispieť k udržateľnosti a zlepšeniu životného prostredia pre všetkých jeho obyvateľov.

Vlado Miček

Recent Posts

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

11 hodín ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

12 hodín ago

Mlyny zo Záhoria sa zapoja do Dňa otvorených mlynov v Česku

V sobotu 11. mája 2024 sa po prvýkrát uskutoční v Českej republike Deň otvorených mlynov.…

15 hodín ago

Stupavské hádzanárky vyhrali 1. ligu, sezónu hodnotí tréner

Skvelý úspech sa podaril hádzanárkam HC Tatran Stupava. Ženy zo Záhoria ovládli suverénne 1. ligu,…

16 hodín ago

Deň víťazstva nad fašizmom

Pred 79 rokmi - 8. mája 1945 - sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší…

20 hodín ago

📷 📺 Sobotište bolo „Mekkou“ habánov viac ako 200 rokov

Na Záhorí v Sobotišti v Trnavskom samosprávnom kraji vzniklo v zrekonštruovanom mlyne múzeum, ktoré pripomína…

1 deň ago