Categories: Myjava

Likviduje sa zdroj nákazy orecha kráľovského v cestnej aleji Vrbovce – Turá Lúka v okrese Myjava

Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja informuje, že pracovníci OSC Myjava vykonávajú v týchto dňoch rastlinno-lekárske opatrenia likvidácie zdroja nákazy karanténneho škodcu vrtivky orechovej (Rhagoletis completa), ktorá bola zistená vo vzorke plodov orecha kráľovského v cestnej aleji Vrbovce – Turá Lúka.

Vrtivka orechová

Vlašské orechy môže v našich záhradách postihovať škodca v podobe drobných bielych lariev. Lokálne ide o pomerne nové ochorenie, hoci ešte stále nie veľmi rozšírené. Informácie z portálu www.domazahrada.sk.

Vrtivka orechová, ako nazývame larvy a ich muchy, známe tiež pod latinským názvom rhagoletis completa, napáda zelenú ochrannú dužinu orechových plodov a priamo nepoškodzuje samotný plod. K poškodeniu dochádza postupne, vďaka plesniveniu zelenej buničiny okolo orecha.

Larvy narúšajú tento zelený obal a napomáhajú k rýchlejšiemu nahnívaniu a opadaniu na zem. Do orechov ich nakladú muchy, ktoré prežívajú niekoľko mesiacov. Larvy sa liahnu z nakladených vajíčok a aktívne sú niekoľko týždňov po ktorých sa zakuklia a prečkajú v zemi, či v odpade pod stromom. Zhruba po piatich týždňoch totiž opúšťajú orech a po pre ich váhu hladkom dopade do trávy sa zavŕtajú do zeme. Najčastejšie sú napadnuté divo rastúce orechy, kde neexistuje ochrana a ošetrovanie popadaných plodov a odpadu. Na ďalší rok sa z lariev opäť stávajú muchy, ktoré majú jediný cieľ, opäť naklásť nové vajíčka do nových orechov.

Ako bojovať proti vrtivke orechovej

Boj proti nej je ťažký. Neexistuje účinný insekticíd, ktorý by mal stopercentnú účinnosť. Respektíve neexistuje taký, ktorý by nemal dopad aj na zdravie v záhrade a stav orechov samotných. Najlepším riešením je vystlanie fólie pod orechom, ktorá by zamedzila zavŕtanie lariev do zeme a následné vyliahnutie múch. Drobné vtáky sa o larvy môžu postarať no aj od vás sa očakáva, že fóliu prečistíte metlou. Načasovanie je ideálne na druhú polovicu augusta, kedy larvy vyliezajú z orechov. Nie je na škodu sledovať a reagovať v predstihu.

V boji proti larvám je vhodné prekypriť pôdu pod stromom, udržiavať čistotu, prípadne použiť chemické postreky (v prvej polovici júla môžu prilietať muchy) určené na ochranu ovocia a zeleniny na zníženie populácie. Zbavte sa starých šupiek ideálne spálením.

Zdroj: http:.sctsk.sk a domazahrada.sk

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

28 minút ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

2 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

7 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

9 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

10 hodín ago