Categories: Malacky

Malacky: Rekonštrukcie ulíc v súčinnosti s výmenu plynovodov a obnova fasády spoločenského domu

Malacky aktuálne rekonštruujú ulice a zároveň prebieha výmena plynovodov spoločnosťou SPP – distribúcia. No a po obnove strechy prišla na rad fasáda spoločenského domu. Informuje mesto Malacky na svojej oficiálnej web stránke www.malacky.sk.

Koordinácia prác mesta s plynármi je nevyhnutná, neskoršie rozkopanie vynovených priestranstiev by bolo neefektívne a zbytočné.

Mestský úrad Malacky pripravil pre rok 2019 ďalšie očakávané rekonštrukcie ulíc. Onedlho sa spustí  obnova Kozej – v úseku od Záhoráckej po Hviezdoslavovu, kde sa bude meniť povrch komunikácie, obrubníky, na ulici pribudne zeleň a zelené ostrovčeky a opraví sa chodník. Zároveň bude vybudovaný pozdĺžny pás parkovania. Súčasťou tohto diela je tiež rekonštrukcia chodníka pred ZŠ Záhorácka.

Samospráva mala v pláne aj obnovu ulíc Nádražná, Ľuda Zúbka, Petra Jilemnického a Námestia SNP. „Tieto rekonštrukcie boli pripravené a krátko pred spustením. Mrzí ma to, ale musíme sa prispôsobiť plánom plynárov, aby sme predišli neskoršiemu rozkopaniu nových ulíc. Zástupcovia SPP – distribúcie nás na spoločnom rokovaní požiadali o odklad rekonštrukčných prác z dôvodu, že nestihnú túto jeseň zabezpečiť výmenu plynovodov. Preto musíme skoordinovať práce a sme nútení odsunúť očakávanú obnovu uvedených ulíc na budúci rok,“ vysvetlil primátor mesta Juraj Říha. 

Podotkol, že výmena potrubí, ktoré už z hľadiska veku vykazujú známky poruchovosti, je nevyhnutná a súvisí s celkovým plánom SPP – distribúcie. Radnica preto musí koordinovať svoje zámery s prácou plynárov. 

Hoci samospráva rekonštrukcie ulíc Nádražná, Ľuda Zúbka, Petra Jilemnického a Námestia SNP z tohtoročného investičného plánu vypúšťa, na jeseň sa pripravuje obnova Hlbokej, Jesenského – v úseku od Pezinskej po Dubovského, a Janka Kráľa. V riešení je aj rekonštrukcia ulice D. Skuteckého, a pokiaľ sa radnica nedostane do časovej tiesne, tak aj ulice Dubovského v časti komunikácie.   

Spoločenský dom dostane novú fasádu

Spoločenský dom v Malackách, ktorý bol postavený na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia, prechádza čiastočnou obnovou. Po minuloročnej oprave strechy mesto pristúpilo k rekonštrukcii havarijného stavu bočnej strany fasády. Časti omietky, ktoré padali na chodník, už okoloidúcich ohrozovať nebudú.

„Opravili sme nielen kritické miesta, ale preomietkovali celú stenu objektu,“ informoval Marek Gašpar z Útvaru strategického rozvoja MsÚ.

Nefunkčné zariadenia z omietky boli postŕhané a jestvujúce káblové vedenie, doteraz umiestnené v lištách na fasáde, sa zasekalo pod omietku. Celá stena bude natretá bielou fasádnou farbou a nad vchod príde nový nápis – názov budovy.

„Keď už je postavené lešenie, na dome vyčistíme okná zvonka a natrieme parapety a zábradlie,“ dodal M. Gašpar. Obnova fasády bola vyčíslená na 6 tisíc eur s DPH a potrvá do konca augusta 2019.

zdroj: malacky.sk / I. Sochorová

Redakcia

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

22 minút ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

5 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

6 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

8 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

9 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

19 hodín ago