Categories: Mokrý Háj

Mokrý Háj – história

Mokrý Háj je neveľká rázovitá obec pri meste Skalica s počtom 716 obyvateľov. Na rozdiel od väčšiny slovenských miest a obcí je u nej známy presný rok založenia, ide o rok 1569.

Zakladateľom obce boli Chorváti, ktorí zo svojej vlasti utiekli pred Turkami. Bohatších urodzených utečencov prijalo kráľovské mesto Skalica, kde si zakúpili domy s príslušnými pozemkami. Utečencom, ktorí si nemali za čo kúpiť majetok, dovolilo vedenie mesta Skalica usadiť sa na pustej a neobrábanej pôde, z ktorej mesto nemalo nijaký osoh a na ktorom si založili obec a našli zdroj obživy.

Novozaložená obec bola najprv poddanskou obcou mesta Skalice. Po zrušení poddanstva sa stal Mokrý Háj samostatnou obcou okresu Skalia. Pracovitosť a statočnosť obyvateľstva boli cennou devízou, takže aj pri poddanských povinnostiach a napriek rôznym živelným a vojnovým pohromám si postupne zveľaďovali svoju obec a ich hmotná situácia sa zlepšovala.

V roku 1631 sa už vyskytli medzi pôvodnými chorvátskymi utečencami aj mená iného pôvodu, najmä české. Toto miešanie obyvateľstva malo za následok, že obec rýchlo strácala svoj chorvátsky ráz a z obyvateľstva sa utváral svojrázny typ „slovenského ľudu z okolia Skalice“.

Miestni obyvatelia si zachovali slovenský ráz i počas maďarizačného nátlaku až do rozpadnutia Uhorska (1918). V Mokrom Háji sa nezachovala ani chorvátska reč pôvodných prisťahovalcov, ani nejaké osobitné chorvátske piesne a ľudové zvyky.

Po založení spoločného štátu, Čechov a Slovákov, sa v obci rozvinul bohatší kultúrny i hospodársky život. Mokrohájčania žili dosť svojským životom, mali svoje zvyklosti i svoje zábavy. Svadby a veselia bývali, ako všade inde, plné obradnosti a zábavy; ženích dával neveste veno. Fašiangy sa odbavovali dosť neviazane, boli pritom i výtržnosti. Veľká muzika bývala na hody, kedy mládenci pri tejto príležitosti stavali pred krčmou máj. Muziky bývali však aj v iné nedele a v dňoch, keď bol v Skalici jarmok a často sa pri muzike chlapi pobili. Obľúbeným ľudovým zvykom bolo chodenie s Mikulášom.

zdroj: Obec Mokrý Háj

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

16 minút ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

2 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

7 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

9 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

10 hodín ago