Categories: Myjava

Myjavčan Ivan Jakeš má “zbalenú motorku” na Rely Dakar

Slovenský motocyklový pretekár rodený Myjavčan Ivan Jakeš sa o necelých sedem týždňov postaví znova na štart Rely Dakar.

Bude to už jeho jedenásty štart na najslávnejšej rely na svete. Pred šiestimi rokmi Jakeš skončil na celkovom štvrtom mieste.
 
“Cítim sa veľmi dobre, čo sa týka chystania a nadšenia z pretekov. Cvičím, zabávam sa tým, robím veci, ktoré ma bavia,” uviedol Jakeš na stredajšej tlačovej konferencii.

Zdravotný stav slovenského reprezentanta však nie je ideálny. Trápi Jakeša infekcia v nohe, ktorú si priniesol z Afriky. “Musím si doliečiť nohy. Je to nepríjemné a nie je to pekné na pohľad. Ale pravý palec sa mi zahojil a ľavý to čaká tiež. Nemôže ma to limitovať, s týmto by to bol inak veľký problém.”

Pred Dakarom si odskúšať svoje sily na októbrovej Rally Heart of Morocco. V kategórii motocyklov obsadil druhé miesto. Po viac než osemnástich hodinách súťaženia zaostal za víťazným Španielom Juanom Pedrerom Garciom len o päť minút, odstupy ďalších súperov presiahli dve hodiny.

V Maroku preveril aj novú motorku, s ktorou sa chystá na Dakar. Podľa jeho slov je s ňou spokojný a funguje veľmi dobre. “Je to motorka na ktorej som už jazdil, teda myslím tento typ. Je to overený stroj, dali sme do nej to najlepšie. Som s ňou veľmi spokojný,” poznamenal Jakeš.

V roku 2017 Jakeša počas Dakaru zasiahol blesk, následne si zlomil ruku. Rok predtým si pri páde potrhal väzy v pravom kolene a pomliaždil prsty na ľavej nohe. “Riskovať sa na Dakare neoplatí. Treba ísť tak, aby som prišiel do cieľa. Okolnosti môžu priniesť čokoľvek.”

40. ročníka prestížneho podujatia Rallye Dakar2018 , ktoré sa konalo v Južnej Amerike od 6. januára do 20. januára sa Ivan Jakeš nezúčastnil.

Štyridsiaty prvý ročník Rely Dakar sa uskutoční od 6. do 17. januára 2019 v Peru. Prvýkrát v histórii sa podujatie bude konať iba v jednej krajine. Štart aj cieľ je v hlavnom meste Lima.“Dakar bude taký ako predošlé roky. Vždy sa skracoval a vždy to vyšlo napokon o 5 až 6 tisíc kilometrov. Bude vraj veľmi ťažký, ale to organizátori hovoria stále. Bude na ňom veľa piesku. Peru poznáme, jazdil som tam, išiel som od vrchu až dolu, teraz to bude naopak. Viem, o čom to je,” vyjadril sa Jakeš.

“Na Dakar ideme traja, okrem mňa beriem ešte dvoch mechanikov. Ideme jedným autom, v ktorom nám nič nechýba. Máme v ňom aj kvalitné postele, pre nás je to absolútne postačujúce,” dodal  Jakeš.

Ivan Jakeš

Slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš sa narodil 23. októbra 1973 v  Myjave. Od veku sedem rokov sa venoval cyklotrialu a v pätnástich rokoch presedlal na motocykle. Je niekoľkonásobný účastník Šesťdňovej, Majstrovstiev v motokrose, v endure aj cross country. Zúčastnil sa na desiatich ročníkoch Rely Dakar.
 
Prvý Dakar absolvoval ešte na africkom kontinente v roku 2007, kedy pre poruchu skončil po 6. etape. Ďalší štart sa už konal v južnej Amerike, kde obsadil celkové 43. miesto. Nasledujúce 3 štarty na Dakare poznačil predčasný koniec kvôli poruchám motocykla.

Ale Rallye Dakar 2013 znamenal veľký úspech v podobe konečného 4. miesta. Na Dakare 2014 Ivan potvrdil svoje kvality, keď obsadil konečné 11. miesto, čo bola najlepšia pozícia jazdca nad 40 rokov.

Vysoké ciele mal aj pred Dakarom 2015, kde štartoval na novej KTM Rally Replica 450 za Jakeš Dakar Team, ktorý tvoril aj mechanik Jaroslav Beran a kondičný tréner Marián Smyčka. Postupným zlepšovaním sa dosiahol napokon na konečné 8. miesto, pričom vyhral 2 etapy, čo sa dovtedy podarilo iba Jaroslavovi Katriňákovi.

Dakar 2016 napriek dobrým výkonom nedokončil, keď po páde v 5. etape bol pre zranenie kolena a členka nútený v nasledujúcej etape odstúpiť z priebežnej 11. priečky.

Rovnako 5. etapa bola konečnou aj na Dakare 2017, počas ktorej si pri páde zlomil ruku a bol nútený odstúpiť. Veľké šťastie mal Jakeš už v 3. etape, kedy ho počas búrky zasiahol blesk. Otrasený dokončil etapu a následne podstúpil vyšetrenia, ktoré nepreukázali žiadne zranenie. Desiaty Dakar sa však preňho skončil už o dva dni neskôr.

40. ročník prestížnych pretekov Ivan Jakeš neabsolvoval.

Ivan Jakeš na Rely Dakar

  • Rely Dakar 2007: pre poruchu v 6. etape odstúpil
    Rely Dakar 2008: boli preteky zrušené
    Rely Dakar 2009: 43. miesto (po penalizácii v úvode Rely, dokončilo 130 jazdcov)
    Rely Dakar 2010: pre poruchu v 7. etape odstúpil
    Rely Dakar 2011: pre poruchu v 10. etape odstúpil z priebežnej 10. priečky
    Rely Dakar 2012: pre poruchu v 5. etape odstúpil z priebežnej 18. priečky
    Rely Dakar 2013: konečné 4. miesto
    Rely Dakar 2014: konečné 11. miesto
    Rely Dakar 2015: konečné 8.
    Rely Dakar 2016: pre zranenie odstúpil v 6. etape z priebežnej 11. pozície
    Rely Dakar 2017: pre zranenie odstúpil v 5. etape z priebežnej 8. pozície
    Rely Dakar 2018: sa nezúčastnil

zdroj: TS a wikipedia.org

Tlačová správa

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

1 hodinu ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

3 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

7 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

8 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

10 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

11 hodín ago