Veľké Leváre

Ochranári začali s obnovou rieky Rudava od Veľkých Levár po sútok s Moravou

Za bývalého režimu sa rieky na Slovensku dláždili s podobným entuziazmom ako kúpeľne. Nevyhla sa tomu ani rieka Rudava a jej spodný úsek – od obce Veľké Leváre až po sútok s Moravou. Inak nádherná rieka, meandrujúca v pieskovej dune na Záhorí. Informujú ochranári z regionálneho ochranárskeho združenia BROZ. 

Ochranári  sa rozhodli aspoň časť Rudavy, skúsiť zbaviť betónového dlažobného opevnenia, tak aby mohla voľnejšie tiecť krajinou, nie ako napriamený, zastabilizovaný tok.

Rieka Rudava a jej význam

Rudava je významná rieka, tečúca z Karpát do Moravy a spolu s ňou do Dunaja. Spoluvytvára teda spolu s inými prítokmi Dunaja tečúcimi z Álp tzv. alpsko-karpatský riečny koridor, ktorý slúži mnohým významným živočíšnym druhom a ich populáciám.

Z nich sa oplatí spomenúť napríklad vzácnu mihuľu ukrajinskú, podustvu severnú alebo užovku fŕkanú. Migračný koridor však funguje len v prípade, že je rieka v dobrom stave a jej tok a brehy dokážu živočíchy naozaj využívať. Spodný úsek Rudavy bol donedávna bariérou v migrácii živočíchov, v napriamenom – vydláždenom toku sa podľa monitoringov nenachádzalo takmer nič.

Proces vybavovania povolení trval roky

Celý proces vybavovania všetkých potrebných povolení ochranárom trval niekoľko rokov, ale tento týždeň už začali s obnovnými prácami. Aktuálne pracujú na obnove 2,2 km, ktoré budú po našich zásahoch bohatšie na život a biodiverzitu celkovo. Ryby v nich nájdu viac tíšin, rybáriky potenciálne miesta na hniezdenie a užovky lepšie úkryty.

„Nepodarí sa nám obnoviť celý úsek vydláždenej Rudavy – z Levár až po sútok, ale aj 2,2 km niečo znamená. O.i. možno inšpiráciu pre ďalšie subjekty, ktoré by sa raz mohli pustiť do zvyšku. A pre živočíchy bude určite menej úmorné, zvyšným-kratším úsekom, z Moravy preplávať,“ dopĺňa BROZ (Bratislavské regionálne ochranárske združenie).

Projekt – Alpsko-karpatský riečny koridor

Obnovu rieky Rudava realizuje BROZ v spolupráci s Katarínou Holubovou z Výskumný ústav vodného hospodárstva / VÚVH a Andrejom Škrinárom z STU, ktorí riešili revitalizačnú štúdiu a dohliadajú na realizované práce, so Správa CHKO Záhorie ŠOP SR s povolením od Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Obnova spodného úseku rieky je realizovaná v rámci projektu Interreg SK-AT – Alpsko-karpatský riečny koridor.

zdroj: BROZ (Bratislavské regionálne ochranárske združenie

Angelika Kmecová

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

3 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

9 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

11 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

12 hodín ago