Categories: Skalica

“Pagáč môže tancovať, my s Pálffym sa tlačíme ako sardinky”, aj toto zaznelo na zastupiteľstve v Skalici

Napriek vážnym a konštruktívnym témam, ktoré sa na prvom tohtoročnom mestskom zastupiteľstve v Skalici 10.1.2019 riešili, v záverečnej diskusii zaznela aj vyššie spomínaná veta.

Mesto už má viceprimátora

Pred diskusiou však bolo na programe 25 bodov, ktorými sa museli poslanci prelúskať. Po úvode zložil poslanecký sľub Vladislav Horňák, ktorého vzápätí primátorka vymenovala za svojho zástupcu. Zarezonovala pritom téma, že nový viceprimátor je v spore s mestom ohľadom verejných dávok v časti Krivé kúty. Aj preto poslanci odložili hlasovanie o prejavení dôvery voči nemu, kým nedostanú viac informácií o tomto spore. To však nemá vplyv na jeho menovanie, keďže na vymenovanie svojho zástupcu nepotrebuje primátorka podporu poslaneckého zboru.

„Budem sa z pozície zástupcu primátora dištancovať od súdneho sporu, ktorý je vedený medzi mnou a mestom v právnej veci náhrady škody. Nebudem zasahovať do priebehu súdneho sporu, žiadať informácie o pripravovaných krokoch mesta ani nijako ovplyvňovať alebo znevýhodňovať mesto ako protistranu tohto súdneho sporu,“ uviedol po menovaní V. Horňák.

Ekonomická komisia má len predsedu

Pri odsúhlasení odborných komisií vznikla jemná slovná „prestrelka“ medzi podpredsedníčkou komisie Annou Ozábalovou a predsedom ekonomickej komisie Miroslavom Horňákom. Ten požiadal poslancov, aby sa o zložení nehlasovalo, keďže nie je spokojný s personálnym zložením komisie. Vzápätí Ozábalová vyhlásila, že končí ako podpredsedníčka komisie.

Následne sa poslanec Pálffy spýtal Horňáka, prečo najskôr obsadenie komisie schválil a teraz je proti. „Považujem to za svoju chybu, v časovej tiesni som zlyhal. Nedokázal som sa s pani Ozábalovou dohodnúť na niektorých menách. Ako vyšiel zoznam na verejnosť, dostal som mnoho dotazov na zloženie komisie, na ktoré som nevedel odpovedať. Ďakujem členom rady, ktorá zaujala podobné stanovisko ako ja. Toto rozhodnutie beriem na seba,“ priznal chybu M. Horňák.

Ako poznamenal poslanec Kadlečík, viacerým ľuďom vadilo v komisii predovšetkým meno Jozefa Jurovatého, ktorý si v minulosti mimo iných vecí zaregistroval aj ochrannú známku mestských športových klubov MHK Skalica a MFK Skalica. V ekonomickej komisii mal okrem neho pôsobiť aj bývalý prednosta mestského úradu Anton Bobrík.

Ozábalová v diskusii poznamenala, že sa prihlásilo presne deväť ľudí, takže výber bol jednoduchý, keďže v komisii môže pracovať práve takýto počet ľudí. Redakcia má informáciu, že sa do komisie hlásilo viac ľudí, ale boli vyradení, pre údajné nesplnenie podmienok.

Vyriešil sa stav dvoch televízií

Primátorka predniesla návrh na doriešenie problému, ktorý sa ťahal celým minulým rokom, keď pracovali v meste dve mestské televízie. Dohodla sa na mimosúdnom vyrovnaní s Videoštúdiom RIS, s ktorým predchádzajúce vedenie ukončilo spoluprácu bez udania dôvodu.

„Sú relevantne vysvetlené možnosti, ako môže spor dopadnúť. Predmetom súdneho sporu je platnosť alebo neplatnosť výpovede. V spore by sa nerozhodovalo o nároku na vyplatenie 65.000 eur. Keďže však nebol uvedený dôvod výpovede, mesto by tento súdny spor s veľkou pravdepodobnosťou prehralo,” uviedol k sporu a právnej analýze, ktorú vypracovalo právnická spoločnosť jej zástupca Caban.

Poslanci si zobrali prestávku, počas ktorej im právnik vysvetlil situáciu a následne mimosúdne vyrovnanie tak ako ho navrhovala primátorka Mierna schválili. Znamená to, že mesto miesto 65.000 eur zaplatí Videoštúdiu RIS iba 50.000 a zmluva so spoločnosťou sa skráti do konca roka 2019 a miesto 5500 eur bude dostávať mesačne iba 2900 eur vrátane DPH.

Schválené odkúpenie budovy ZŠ Strážnicka

Ďalším z dôležitých bodov bolo schválenie odkúpenie budovy ZŠ Strážnicka od leasingovej spoločnosti. Poslanci na to schválili čerpanie úveru v Slovenskej sporiteľni približne vo výške 1,1 milióna eur.

Mesto sa vďaka tomu, že objekt získa do majetku, bude môcť uchádzať o nenávratné finančné príspevky nielen z eurofondov, ale aj od štátu na rekonštrukciu budovy.

V diskusii aj téma na odľahčenie

Diskusia bola pomerne krátka. Najviac zarezonovala téma, ktorú vytiahla poslankyňa Ozábalová. Navrhla primátorke, aby sa v rokovacej miestnosti rozložili stoly do pôvodného usporiadania. „My so Žigom Pálffym sa tu tlačíme ako sardinky, kým poslanec Pagáč si na opačnej strane môže tancovať, toľko tam má priestoru,“ s dávkou humoru poznamenala poslankyňa. Po všeobecnom veselí primátorka poznamenala, že zváži tento návrh.

Záznam zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Skalici 10.1.2019 / TV Skalica

Angelika Kmecová

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

18 minút ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

2 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

7 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

9 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

10 hodín ago