Categories: Holíč

Poslanci neschválili vykrytie straty hospodárenia spoločnosti SMM Holíč

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Holíči na svojom štvrtkovom zasadnutí 28. mája 2020 neschválili vykrytie straty hospodárenia spoločnosti SMM Holíč vo výške 411.038,07 eura, ktorej jediným spoločníkom je mesto.

Poslanci, ktorí nepodporili návrh poukazujú na fakt, že sa vykrytie straty malo riešiť iným spôsobom.

„Dohoda bola, že strata pôjde v inej výške a zbytok pôjde cez účelovo viazané navýšenie základného imania. Mám problém aj zo zaúčtovaním straty z wellness centra a zefektívnenie komerčných činností. Hlasovaním sme chceli deklarovať snahu o transparentnosť, že návrh neprejde sme nečakali. Argumenty asi presvedčili aj poslanca z opozičného klubu. Uznávam verejno-právny účel spoločnosti, ale nechcem, aby sme nehospodárnosť schovali za mantru navýšených nákladov pre mesto cez DPH,“ povedal pre NaZahori.sk poslanec Štefan Duffek.

Primátor dal následne podnet na zvolanie dozornej rady spoločnosti. „Na ňu prídem aj ja a čo som na zastupiteľstve len v krátkosti načrtol, tam si to musíme vysvetliť podrobnejšie. Bude sa musieť zvolať ďalšie zasadnutie MsZ, na ktorom bude možno iba jediným bodom programu vykrytie tejto straty. Aby sme ako mesto nemuseli znášať zvýšené náklady, ktoré v tomto konkrétnom prípade predstavujú sumu vo výške 78.000 eur,“ informoval primátor Zdenko Čambal.

Na zasadnutí zastupiteľstva zaznel aj názor na zrušenie spoločnosti a výzva, nech si služby mesto rieši vo vlastnej réžii. „Spoločnosť zamestnáva ľudí, podľa mňa nadplán. Poukázal som aj na nezrovnalosti v správe, najmä ohľadom odmien a miezd. Nie som ekonóm a neviem na to kompetentne odpovedať, ale kolegovia z poslaneckého klubu mi vysvetľovali, že zrušenie spoločnosti by nebola pre mesto až taká záťaž. Radšej prídem o DPH ako vykrývať stratu vo výške 411.000 eur,“ vysvetlil poslanec Marek Šefčík.

Primátor uviedol, že v schválenom rozpočte mesta je už balík financií pre tento subjekt započítaný.

„Spoločnosť využívame aj preto, že je platcom DPH a dokážeme cez ňu viesť aj podnikateľskú činnosť, ktorá mestu vygeneruje finančné zdroje. Ak neposkytneme vykrytie straty, spoločnosť bude služby mestu fakturovať a ako platca DPH s navýšením o 20 percent, čo bude v konečnom dôsledku pre mesto podstatne drahšie,“ doplnil Čambal.

 

Angelika Kmecová

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

3 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

7 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

8 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

10 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

11 hodín ago