Categories: Záhorie

Požiarna prevencia v Trnavskom kraji za rok 2017

V 2017 vykonali príslušníci oddelení požiarnej prevencie okresných riaditeľstiev HaZZ v TT kraji spolu 857 protipožiarnych kontrol u právnických subjektov a fyzických osôb – podnikateľoch, pri ktorých zistili 4504 nedostatkov.

Celkovo bolo zistených 1572 organizačných nedostatkov a 2932 technických nedostatkov pri kontrolnej činnosti, čo potvrdzuje  zameranie kontrolnej činnosti najmä na technické zariadenia, stavebnú bezpečnosť objektov, skladovanie a manipuláciu s horľavými látkami, kvapalinami a pod.

Okrem protipožiarnych kontrol vykonali okresné riaditeľstvá aj 74 kontrol obcí vo veciach zvereného výkonu štátnej správy na úseku ochrany pred požiarmi, pri ktorých bolo zistených 67 nedostatkov.

Podľa štruktúry zistených nedostatkov pri vykonaných protipožiarnych kontrolách  bolo zistených v oblasti organizačného zabezpečenia 1572 nedostatkov.

 Najčastejšie nedostatky sa týkali spracovania dokumentácia ochrany pred požiarmi, aktualizácie vedenej dokumentácie, umiestňovania dokumentácie ochrany pred požiarmi na viditeľných a dostupných miestach a pod.  

Ďalšie oblasti, v ktorých boli zistený vysoký počet nedostatkov sú požiarne zariadenia a prostriedky a  stavebné riešenie objektov z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti stavby –  v týchto dvoch oblastiach bolo zistených spolu 2319 nedostatkov.

Najčastejšie nedostatky boli zistené v nezabezpečovaní kontroly prenosných hasiacich prístrojov a ďalších požiarnych a požiarnotechnických zariadení vrátane požiarnych vodovodov, nedodržiavania trvalého prístupu k týmto zariadeniam , v stavebnej oblasti .

Najmä nesúlad užívaných stavieb so schválenou projektovou dokumentáciou a nedodržiavanie podmienok stanovených v projektovej dokumentácii protipožiarnej bezpečnosti stavieb. 

Ďalšími problematickými oblasťami vzhľadom na počty zisťovaných nedostatkov je najmä ukladanie a manipulácia s horľavými kvapalinami – zistených 509 nedostatkov,   vykurovanie a s tým spojená kontrola  a čistenie komínov – zistených 75 nedostatkov. 

Pri vykonávaní protipožiarnych kontrol v Trnavskom kraji požiarni inšpektori v roku 2017 uložili 28 pokút právnickým osobám a fyzickým osobám podnikateľom v celkovej výške 13 630 Eur.

Najviac pokút uložilo OR HaZZ v Trnave – 10 v celkovej sume 2490 Eur, OR HaZZ v Senici uložilo  7 pokút v  celkovej sume 3340 Eur.   

V roku 2017 bolo v Trnavskom kraji uložených aj 31 blokových pokút fyzickým osobám za porušenie predpisov na úseku ochrany pred požiarmi v  celkovej sume 575 Eur.

  

Neoddeliteľnou súčasťou práce oddelení požiarnej prevencie v Trnavskom kraji je aj posudzovanie a vyjadrovanie sa ku projektovým dokumentáciám k územnému a stavebnému konaniu a účasť na kolaudáciách stavieb.

V r. 2017 bolo vydaných v Trnavskom kraji  spolu 2542 vyjadrení k územnému, stavebnému a kolaudačnému konaniu. Z toho bolo 2227 vyjadrení súhlasných a 315 vyjadrení nesúhlasných, pričom bolo zistených 1226 nedostatkov v oblasti protipožiarnej bezpečnosti stavieb. 

 Dôležitou súčasťou  práce oddelení požiarnej prevencie je aj preventívno výchovná činnosť na úseku ochrany pred požiarmi. 

V roku 2017 boli priebežne vykonávané ukážky hasičskej techniky spojené s besedami pre deti zo základných a stredných škôl, boli zverejňované články v regionálnej a celoslovenskej tlači. Pri príležitosti sezónnych akcií, ako napríklad ochrana lesov pred požiarmi boli organizované porady so zainteresovanými zložkami a pre mestá a obce Trnavského kraja boli spracované a odvysielané rozhlasové relácie v mestských a obecných rozhlasoch.   

 

Tlačová správa

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

4 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

9 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

11 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

12 hodín ago