Categories: Senica

Právna pomoc bližšie k ľuďom v Senici

Od 12. februára 2019 pre ľudí v materiálnej núdzi začína v Senici fungovať konzultačné pracovisko Centra právnej pomoci (CPP).

Konzultačné služby CPP môže využiť každá fyzická osoba bez ohľadu na svoj príjem.

CPP funguje na Slovensku od roku 2006 a postupne rozširuje svoje pôsobenie. Konzultačné pracovisko v Senici bude pôsobiť  v budove Mestského úradu na Štefánikovej ulici v Senici. Jeho služby budú môcť ľudia využiť vždy  v druhý utorok v mesiaci. Objednaným klientom budú kvalifikovaní právnici a pracovníci prvého  kontaktu k dispozícii v čase od 9,15 hod. do 14,00 hod.

Právne rady bude Centrum právnej pomoci poskytovať ľuďom, ktorí sa vopred objednajú na presný termín, konzultácie sú štandardne  v trvaní max. 60 minút. V jednej právnej veci sa poskytuje len jedna konzultácia, ktorá je podľa zákona spoplatnená sumou 4,50 Eur. Objednať sa na konzultáciu budú môcť záujemcovia prostredníctvom kancelárie CPP v meste Trnava, pod ktorú konzultačné pracovisko v meste Senica patrí, a to na telefónnom čísle 0650 105 100 alebo e-mailom na info.tt@centrumpravnejpomoci.sk.

Právna pomoc môže mať formu právneho poradenstva (konzultácie), mediácie (mimosúdne riešenie sporov), zastupovania v konaní  pred súdom určeným advokátom alebo právnikom centra alebo vykonávania úkonov súvisiacich s vyššie uvedenými možnosťami.

O právnu pomoc môže požiadať každý, kto spĺňa zákonné podmienky a využívanie dostupných právnych služieb si nemôže zabezpečiť svojím majetkom. Podmienkou je podanie písomnej žiadosti o poskytnutie právnej pomoci doloženej dokladmi, preukazujúcimi skutočnosti uvedené na predpísanom tlačive. Centrum poskytuje taktiež službu vo forme predbežných konzultácií, ktoré sú spoplatnené spomínaným symbolickým poplatkom  4,50 €. Počas predbežnej konzultácie zamestnanec centra poskytne klientovi základnú právnu radu pri riešení jeho problému.

Ľudia sa môžu na toto pracovisko obrátiť so žiadosťou o poskytnutie právnej pomoci vo veciach občianskoprávnych  (napr. v sporoch týkajúcich sa nájmu bytu, vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nezaplatenia pôžičky, ochrany spotrebiteľa), rodinnoprávnych (napr. vo veci platenia výživného, zverenia dieťaťa do výchovy),  pracovnoprávnych (v sporoch týkajúcich sa neplatnosti výpovede, pracovných podmienok, diskriminácie na pracovisku, a pod.).

Taktiež vo veciach obchodno-právnych (napr. v spore z úverovej zmluvy s bankou, v spore zo zmluvy o vkladovom účte), v konaní pred súdom v správnom súdnictve (napr. v konaní o preskúmanie rozhodnutia správneho orgánu, pri nečinnosti správneho orgánu a pod.), ale aj v cezhraničných sporoch, či v azylových veciach, v konaní o administratívnom vyhostení atď. V posledných dvoch rokoch centrum rozšírilo svoju pôsobnosť aj o agendu tzv. osobného bankrotu. V oblasti trestného práva centrum právne rady, ani právnu pomoc neposkytuje.

Konzultačné pracovisko CPP v Senici – termíny na rok 2019 boli stanovené nasledovne: 19. 03., 09. 04., 14. 05., 11. 06., 09. 07., 06. 08., 10. 09., 08. 10., 12. 11. a 10. 12. 2019.

zdroj: Mesto Senica / senica.sk  

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

1 hodinu ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

2 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

7 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

8 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

10 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

11 hodín ago