Categories: Myjava

Primátor Myjavy P. Halabrín: Ani z jednej tlačovky som nezmúdrel, ani ako občan, ani ako predstaviteľ mesta

V posledných dňoch téma protiopatrení na boj s novým koronavírusom vzbudzuje v radoch ľudí množstvo otázok a emócií, ktoré sú často predmetom nezhôd a polemiky. 

Primátor mesta Myjava Pavel Halabrín listom občanom na webe mesta  www.myjava.sk  20.10.2020 reaguje na súčasnú situáciu na Slovensku. List prinášame NaZahori v plnom znení. 

Vážení spoluobčania,

        Druhý deň riešim to, aby som Vám vedel odpovedať na otázky ohľadom „ povinného“ celoplošného testovania. Bohužiaľ, viem len toľko, čo som počul z tlačoviek. Žiadna korešpondencia, porada, pokyny a už vôbec sa nás nikto na nič nepýtal. Takže nemám najmenšie tušenie, ako bude toto testovanie prebiehať.

Prepáčte mi to, ale musím pridať vlastný názor a poznatky, ktoré som v čase svojej vlastnej karantény odsledoval, videl a počul na tlačových besedách, alebo si telefonicky zistil.

  • Ani z jednej tlačovky som nezmúdrel, ani ako občan, ani ako predstaviteľ mesta, ktoré to má zabezpečiť. A to som videl niekoľkokrát predsedu vlády, podpredsedníčku vlády, šéfku zdravotníckeho výboru parlamentu, vedenie lekárskej komory, združenie miest a obcí, hygienu, štátne hmotné rezervy. Samé nejasnosti, dohady, odhady, pravdepodobne, uvidíme, chceme, zachraňujeme a hlavne „chceme byť prví na svete“. Pre mňa je toto jednanie o takejto závažnej téme katastrofa.
  • Aká armáda ?  Ide pomáhať, či obsadzovať a riadiť? Je vojna, alebo problém so zdravím ľudí? Z môjho pohľadu nešťastné riešenie neschopnými riešiteľmi, kde chtíč prevláda nad schopnosťami. Načo je treba teda okresné úrady, krízové štáby a možnosti miest a obcí ?
  • Volebné miestnosti ? Stany? Ľudia – dobrovoľníci? Preboha, mestá a obce už od roku 1990 zvládli a majú logistiku volieb, oslovenia ľudí, aparát, priestory a keď treba aj stany. A či sa to niekomu páči alebo nie, každý starosta alebo poslanec je miestnou autoritou s dôverou ľudí. Prečo ich vypustili a doteraz nič nevedia? To naozaj za nič tejto vláde nestojíme ? Asi nie, od marca nám  nepomohli a zdá sa, že ich nezaujímame.
  • Zdravotníci. Dnes som sa dozvedel od premiéra, že im ideme pomôcť. Ochraňovať ich. To je síce chvályhodný nápad  ale kde boli od marca? Ako sme im pomohli? Odmenili sme ich za nasadenie, za prácu s pozitívne testovanými, za to, že fungujú na telefóne a utekajú do roboty keď treba, dali sme im ochranné pomôcky a viac sme ich chránili? Nie, vykašľali sme sa na nich a teraz ich zneužívame na zdôvodnenie takéhoto kroku. Ale dozvedel som sa, že aj poslanci vládnej strany idú cez víkend a zachránia Tvrdošín. Určite im tam odľahlo a bude sa im lepšie spať.
  • Regionálne úrady verejného zdravotníctva. Na to, čo sa deje od marca, nečakali a neboli na to pripravení. Ani nemohli, je to úplne nová situácia. Ale klobúk dolu. Bojujú, organizujú, pomáhajú a robia na 200%. Najlepšie vedia po 6 mesiacoch ako, kedy a čo urobiť, aby sme to zvládli. Bohužiaľ, tak ako zdravotníci, ani oni nič o pripravovanej akcii nevedia, sú odkázaní na tlačovky tak ako ja.

       Vážení priatelia, aby sme sa pochopili, nie som proti tomu. Od apríla hovoríme, že treba pretestovať čo najviac ľudí a riešiť opatrenia tam, kde sa vírus šíri. Som presvedčený, že od marca už sú dnes odborníci z radov zdravotníkov a hygienikov schopní navrhnúť, kedy a ako by potrebovali takéto celoplošné testovanie zorganizovať. A potom by sme v mestách a obciach, v spolupráci so štátnou správou, spoločenskými organizáciami, autoritami zo škôl, nemocníc, cirkví, vedeli všetko zorganizovať, vysvetliť, presvedčiť ľudí, vytvoriť atmosféru a spojiť ľudí. Tak ako sme to už pár krát spolu zvládli, toto by sme dokázali tiež, lebo chceme žiť, nebáť sa stretávať sa. Nie vyhrážaním sa za neúčasť, pretože to bolo do roku 1989  – takáto „ dobrovoľnosť“. Nie armádou, políciou, nátlakom a vyvolaním strachu zo sankcií. Vyvoláva to len odpor a nesúhlas.

       Takže, vážení spoluobčania, kľud, pevné nervy a verte, že ak budeme vedieť ako spraviť všetko tak, aby to malo zmysel a neskončilo fiaskom, spravíme všetko preto, aby sme sa dali otestovať v čo najväčšom množstve a budeme hľadať aj možnosti, ako Vás motivovať, ak sa testov zúčastníte. Teraz neviem nič a už dávno som sa naučil, že nemá sa nič robiť spôsobom pokus – omyl. A už vôbec nie v takejto vážnej veci. Prajem Vám pekný deň a čokoľvek čo pomôže všetkým Vám, občanom, spravím. 

Pavel Halabrín, primátor mesta

zdroj: Mesto Myjava  / www.myjava.sk 

Redakcia

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

59 minút ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

5 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

6 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

8 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

9 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

19 hodín ago