Categories: Skalica

Skalica: Spomienkový koncert „Marián Varga 70+2“

Po roku si opäť pripomenieme slávneho skalického rodáka Mariána Vargu spomienkovým podujatím 26. 1. 2019 od 19:00 hodiny v Jezuitskom kostole sv. Františka Xaverského.

Vystúpia na ňom PAVOL HAMMEL, VLADISLAV ŠARIŠSKÝ & MOYZESOVO KVARTETO a JOANNA DUDA (PL).

Predpredaj vstupeniek na oddelení kultúry MsÚ Skalica, Mestská knižnica Skalica a v sieti www.ticketportal.sk.

Spoločnosť Mariána Vargu

Po smrti významného hudobníka a skladateľa vznikla z iniciatívy jeho manželky Jany Vargovej a viacerých jemu blízkych umelcov a priateľov Spoločnosť Mariána Vargu. Jej hlavným cieľom je dôstojná starostlivosť a zveľaďovanie hudobného odkazu Mariána Vargu.

Členmi spoločnosti Mariána Vargu sú umelci, priatelia a spolupracovníci, ku ktorým mal Varga počas svojho života blízko. Okrem Jozefa Luptáka k nim patrí napríklad hudobný skladateľ Vladimír Godár, dramaturg a publicista Ladislav Snopko, textár a publicista Peter Uličný, básnik Kamil Peteraj, kazateľ Daniel Pastirčák, manažér Viliam Vaškovič, riaditeľ festivalu pohoda a hudobník Michal Kaščák, muzikológ Jozef Fujak, režisér Juraj Nvota a ďalší. Medzi čestných členov spoločnosti patria i Pavol Hammel, Dušan Dušek, Dušan Mitana, Jan Rejžek, Iva Bittová, Michael Kocáb či Jiří Černý. Za založením organizácie stojí však predovšetkým manželka Mariána Vargu, Jana Vargová, ktorá je čestnou predsedníčkou spoločnosti.

Koncert je len jednou z jej aktivít. Zoskupenie blízkych ľudí a spolupracovníkov legendárneho umelca sa plánuje aktívne a systematicky venovať šíreniu jeho tvorby, pričom okrem organizovania výročných spomienkových koncertov sa pokúsi tiež sprehľadniť a skompletizovať katalóg jeho diela.

„Marián zanechal v slovenskej kultúre dosť hlbokú stopu a je našou povinnosťou ju po všetkých smeroch udržať pri živote. Možno sa teraz na nás zhora smeje, čo to robíme, no rozhodli sme sa, že sa pokúsime založiť občianske združenie, ktoré by jeho odkaz permanentne udržiavalo pri živote, aby sa zachovala živá kultúra Mariánovho diela nielen v mediálnom priestore, ale aj v živej interaktivite publika, ktoré si za tie roky vypestoval. On nebol nikdy prítomný v nejakých štruktúrach, ale v srdciach ľudí a záleží mi na tom, aby to tak zostalo,“ poznamenala Jana Vargová.

“Spoločnosť Mariána Vargu by mala byť vo svojej podstate neinštitucionalizovaná, lebo Marián sám nebol v žiadnom inštitúte, on bol inštitút sám o sebe, ktorý niesol určitý obsah. A teraz by sme ten obsah chceli posunúť ďalej, aby nezostal len v archívoch alebo v šuflíkoch, a aby sme to, čo nestihol dokončiť, kým odišiel, dokončili, pretože všetci cítime, že to má zmysel a že to môže obohatiť ďalších ľudí. Podobne, ako majú aj u našich susedov v hudbe svojich ťahúňov, veríme, že Marián má ten potenciál, že by mohol byť jedným z pilierov slovenskej hudby,” uviedol na tlačovej konferencii v Bratislave výkonný predseda SMV, violončelista a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták.

Marián Varga osobne zapísal do nôt viacero skladieb, ktoré síce odzneli na viacerých koncertoch, no zatiaľ sú v tlačenej podobe odbornej i laickej verejnosti nedostupné. Jedným z cieľov SMV je nahrať ich a vydať na zvukových nosičoch. “Väčšina hudobného odkazu Mariána Vargu má však povahu performatívneho umenia, totiž že okrem samotnej skladateľskej práce je táto hudba priamo závislá na jej špecifickej interpretácii samotným autorom. V istom zmysle teda táto časť diela stojí a žije práve v jeho vlastnej interpretácii. Preto máme záujem postupne vydať kvalitné reedície existujúcich nahrávok. Konečným cieľom je reprezentatívne vydanie kompletného diela Mariána Vargu,” uvádzajú členovia Spoločnosti v tlačovej správe.

http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/294-spomienkovy-koncert-marian-varga-70-1

Zdroj: SMV a TS a skalica.sk

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

3 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

9 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

11 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

12 hodín ago