Categories: Myjavsko

Spomienkové slávnosti M.R.Štefánika na Bradle

V prvých májových dňoch sa budú na Bradle už tradične konať spomienkové slávnosti gen. M.R. Štefánika.

V tomto roku si pripomenieme 99. výročie jeho tragického úmrtia a takisto 100. rokov od vzniku ČSR.

Regionálna spomienková slávnosť sa bude v Košariskách a na Štefánikovej mohyle konať vo štvrtok 3. mája 2018 od 16.00 h. Začne sa vernisážou výstavy venovanej M.R. Štefánikovi v evanjelickom kostole v Košariskách.

Nasledovať budú slávnostné služby Božie, pietny akt kladenia vencov pri Štefánikovom rodnom dome a fakľový pochod historickou cestou k mohyle na Bradle. Tu bude program pokračovať o 19.00 h.

Na regionálnu spomienku bude vo štvrtok 3. mája 2018 pripravená aj bezplatná autobusová doprava. Z myjavského autobusového nástupišta pôjde spoj do Košarísk o 15.15 h. Z Košarísk na Bradlo bude autobus odchádzať o 18.50 h a napokon odchod z Bradla je naplánovaný o 21.00 h.

 

Celoslovenská spomienka je plánovaná na sobotu 5. mája 2018. Tu sa program začne o 14.00 h preletom leteckej techniky. V pripravenom pásme sa predstavia Vojenská hudba Ozbrojených síl SR a Danubius Octet Singers.

Prednes básne bude v réžii herca Františka Kovára, nebudú chýať príhovor hostí či duchovné slovo. Zároveň od 15.30 h na Námestí M. R.Štefánika v Brezovej pod Bradlom vystúpia Folklórny súbor Brezovan, Ženský zbor Slováckeho krúžku Charvatčané z Břeclavi a Ústřední hudba Armády Českej republiky.

myjava.sk

bradlo.sk

V záujme sprítomnenia odkazu národného hrdinu generála Štefánika čo najširšej verejnosti organizuje mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s partnermi Regionálnu a Celoslovenskú spomienkovú slávnosť pri príležitosti 99. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika a 100. výročia vzniku ČSR.

Spoluzakladateľ našej novodobej štátnosti, vedec, vojak, diplomat a štátnik Milan Rastislav Štefánik, je jednou z kľúčových osobností našich dejín. Májové spomienkové slávnosti na Bradle majú byť pripomienkou a oslavou Štefánikovho diela, nie iba spomienkou na jeho tragickú smrť. Rovnako bradlianska Mohyla nie je iba hrobom, ale i monumentom pripomínajúcim Štefánikovo dielo.

Je tradíciou, že miestom a časom vyvrcholenia spomienky a oslavy Štefánikovho diela sú májové slávnosti na bradlianskej Mohyle. Aby sme ľuďom z celého Slovenska umožnili väčšiu účasť na spomienkových slávnostiach, od roku 2017 konáme s našimi partnermi okrem regionálnej vždy v najbližší víkend i celoslovenskú časť spomienkových slávností.

V súlade s uvedenou koncepciou sme v máji 2017 uskutočnili Celoslovenskú spomienkovú slávnosť. Sme veľmi radi, že sme naplnili náš cieľ – priblížiť odkaz národného hrdinu Milana Rastislava Štefánika čo najširšej verejnosti. Po posledných rokoch, kedy sa májovej spomienky na Bradle zúčastňoval minimálny počet ľudí, si 6. mája 2017 na Bradle uctilo pamiatku generála Štefánika viac ako 2000 návštevníkov z celej našej vlasti.

Spomienkové slávnosti pri príležitosti 99. výročia tragickej smrti generála Štefánika budú prebiehať nasledovne: tradičná regionálna spomienková slávnosť sa bude konať v predvečer tragickej udalosti, teda 3. mája. Celoslovenskú spomienkovú slávnosť sme v spolupráci s našimi partnermi, kde kľúčovú úlohu zohráva Ministerstvo obrany SR, pripravili na sobotu 5. mája 2018 (viď príloha plagát k spomienkovým slávnostiam). 

Tento rok si pripomíname i 100. výročie vzniku ČSR, ktorej bol generál Štefánik spolutvorcom. Sme veľmi radi, že súčasťou celoslovenskej spomienkovej slávnosti bude aj výnimočný program našich hostí z Českej republiky Slávnostný koncert Ústřední hudby Armády České republiky k pocte gen. Štefánika. Toto 75 členné reprezentatívne vojenské hudobné teleso pripravilo viac ako hodinové vystúpenie (viď príloha program koncertu).

Tohtoročnú celoslovenskú spomienkovú slávnosť chápeme aj ako prípravu na nadchádzajúce významné jubileum – 100. výročie tragickej smrti generála Štefánika. Zároveň si Vás dovoľujeme informovať, že mesto Brezová pod Bradlom pripravilo dokument Areál Bradlo, miesto pamäti národa. Predstavuje súčasný stav areálu, jeho potenciál i projekty na jeho dotvorenie tak, aby bol dôstojným miestom pamäti národa.

Dotvorenie Areálu Bradlo i konanie celoslovenských spomienkových slávností na bradlianskej Mohyle považujeme za zvlášť dôležité práve dnes, v čase nárastu extrémizmu. Sme presvedčení, že je potrebné, aby našej verejnosti boli sprístupňované príkladné osobnosti našich dejín, aby sme aktívne podporovali a realizovali odkaz národného hrdinu, generála Milana Rastislava Štefánika. 

Mesto Brezová pod Bradlom / TS                                                                     

 

Redakcia

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

4 minúty ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

1 hodinu ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

6 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

7 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

9 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

10 hodín ago