Categories: Brezová pod Bradlom

📺 Letná škola diplomacie Štefana Osuského rodáka z Brezovej

Cieľom projektu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR “Letná škola diplomacie Štefana Osuského” je podnietenie záujmu mladej generácie o dianie v zahraničnej politike.

Nadviazanie na históriu, hodnoty, tradície a životné príbehy popredných osobností slovenskej diplomacie, ako aj formovanie budúcich lídrov verejného a politického života na Slovensku.  

Projekt nesie meno veľvyslanca Štefana Osuského (1889-1973), ktorý sa ako politik a diplomat významným spôsobom zaslúžil za vznik Československa a svojimi myšlienkami medzinárodnej spolupráce inšpiroval aj Roberta Schumana pri položení základov budúcej Európskej únie.

Letná škola diplomacie Štefana Osuského je určená študentom a mladým profesionálom, ktorí sa zaujímajú o medzinárodné vzťahy a o slovenskú zahraničnú a európsku politiku. Pilotný ročník vzdelávacieho programu sa uskutoční už toto leto v  termíne 27. júna – 3. júla 2021.

Dvadsať úspešných uchádzačov bude môcť v lete absolvovať nielen klasické akademické prednášky, ale aj praktické workshopy s poprednými lektormi a osobnosťami diplomacie a verejného života na Slovensku. Súčasťou programu bude aj návšteva medzinárodných organizácií vo Viedni.

Požiadavky pre uchádzačov tu: www.mzv.sk/letnaskola. Úspešní uchádzači budú kontaktovaní ministerstvom do konca mája 2021.

zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Štefan Osuský rodák z Brezovej

Spolutvorca našej štátnosti, diplomat, politik, vysokoškolský pedagóg Štefan Osuský sa narodil 31. marca 1889 v Brezovej pod Bradlom.

V roku 1902 začal študovať na bratislavskom evanjelickom lýceu, pre svoje národné cítenie ho však vylúčili zo všetkých stredných škôl v Uhorsku a vzdelanie musel hľadať v cudzine. V roku 1906 odišiel do USA, kde študoval teológiu, sociálne a prírodné vedy a právo. V roku 1916 získal titul doktora práv. Angažoval v krajanskom hnutí. Stal sa podpredsedom Slovenskej ligy, ktorá ho v roku 1916 vyslala do Európy, aby dohodol spoluprácu s československým zahraničným odbojom.

V Paríži sa stal spolupracovníkom vrcholného orgánu odboja – – Československej národnej rady. V roku 1918 pomáhal organizovať čs. légie v Taliansku, v Ríme spolu s M. R. Štefánikom zastupoval Slovákov na Kongrese utláčaných národov. Po vzniku Československej republiky začal Štefan Osuský pôsobiť v diplomatických službách, bol vyslancom vo Veľkej Británii. V roku 1919 sa ako generálny tajomník československej delegácie zúčastnil na mierovej konferencii v Paríži. 4. júna 1920 spolu s ministrom zahraničia E. Benešom podpísal Trianonskú mierovú zmluvu, znamenajúcu definitívne uznanie Československej republiky.

Trianonská zmluva je symbolom uznania Slovákov ako európskeho národa a dodnes určuje hranice nášho štátu. Štefan Osuský na tento akt neskôr spomínal nasledovne: “Na jedno nezabudnem. Keď som o trištvrte na päť dňa 4. júna 1920 pod zmluvu nesúcu meno Trianon napísal svoje meno, vedel som, že podpisujem vyúčtovanie slovenského národa s bývalým Uhorskom, vyúčtovanie účtov popísaných od vrchu až dolu krvou, utrpením a biedou môjho národa. A také vyúčtovanie je večné.”

Od roku 1921 bol Osuský československým vyslancom vo Francúzsku. Okrem toho sa významne sa podieľal  aj na činnosti Spoločnosti národov – predchodkyne dnešnej Organizácie spojených národov.

 Po rozbití Česko-Slovenska v marci 1939 sa Štefan Osuský odmietol podrobiť nátlaku Berlína. Nerezignoval na post vyslanca vo Francúzsku ani neodovzdal úrad Nemcom. Ba navyše rozvinul úspešné diplomatické úsilie, vďaka ktorému sa Francúzsko sa stalo centrom rodiaceho sa československého zahraničného protifašistického odboja. S francúzskym premiérom E. Daladierom podpísal 2. októbra 1939 Zmluvu o obnovení československej armády vo Francúzsku. V dôsledku porážky Francúzska a presunu centra odboja do Londýna sa však vo vedení odboja presadil E. Beneš a v roku 1942 Osuského odvolal zo všetkých funkcií. Osuský sa musel stiahnuť do úzadia. Prednášal dejiny diplomacie a medzinárodných vzťahov na Oxfordskej univerzite. Na jar 1945 odišiel do USA, kde sa stal profesorom na Colgate University v Hamiltone. Po roku 1948 sa angažoval v Rade slobodného Československa. Vo svojich knihách a štúdiách sa venoval dejinám a prítomnosti politiky a medzinárodných vzťahov. Zomrel v Herndone pri Washingtone 27. septembra 1973. 

Štefan Osuský patril k našim najlepším diplomatom. Jeho podpis je na Trianonskej zmluve, významne sa podieľal na činnosti Spoločnosti národov a zohral vedúcu úlohu v počiatkoch československého zahraničného protifašistického odboja.

V roku 1998 bol Štefanovi Osuskému odhalený reliéf v budove Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky a v roku 1999 pamätník na námestí v jeho rodnej Brezovej pod Bradlom. Tento pamätník spolu s pamätníkom Dr. Jána Papánka prechádzajú revitalizáciou, aby dôstojne pripomínali osobnosti Brezovej, ktoré prerástli hranice mesta a kraja a ktorým patrí naša úcta a vďaka dnes aj v budúcnosti.

zdroj: Mesto Brezová pod Bradlom www.brezova.sk

Redakcia

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

38 minút ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

5 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

6 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

8 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

9 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

19 hodín ago