Categories: Senica

Znalecké dokazovanie by malo objasniť príčinu zrútenia strechy v Senici

V pondelok 10.februára 2020 bola pre okres Senica vyhlásená výstraha 2. stupňa pred silným nárazovým vetrom. Vo večerných hodinách víchrica Sabine medzi 18. až 19. hodinou strhla strechu z bytového domu 2872/1 na Ulici sv. Cyrila a Metoda. Informuje o tom mesto Senica na www.senica.sk.

Na mieste ihneď po hlásení udalosti približne o 18:30 hod. zasahovali profesionálni i dobrovoľní hasiči, mestská a štátna polícia, civilná ochrana. Na mieste bol aj primátor mesta Martin Džačovský. Ihneď po udalosti boli na miesto privolané stroje, aby spadnutú strechu odpratali z cesty a zabezpečili jej priechodnosť pre obyvateľov. Kusy plechu boli hneď ráno odvezené, verejno-prospešní pracovníci priestor vyčistili od úlomkov, polámaných lát a popadaných klincov.  Mesto Senica následne oslovilo firmu na opravu havarijného stavu.

Ide o rovnakú firmu, ktorá bola súčinná pri podobnej situácii v roku 2017. Táto firma v priebehu 2-3 dní urobí provizórne zastrešenie, aby neprišlo k zatečeniu objektu, po objednaní potrebného materiálu sa pustí do opravy strechy.  Táto by podľa slov správcu bytového domu mala trvať približne 8 týždňov.

Pri tejto udalosti časť strechy spadla na sklenú výplň jedného z bytov v protiľahlej bytovke a sklo ľahko zranilo malé dieťa. Po ošetrení v nemocnici bolo dané do domácej starostlivosti. Mesto postihnutej rodine zabezpečilo poškodené okno i ďalšiu pomoc.  

Pri páde strechy vznikli materiálne škody aj na troch stĺpoch verejného osvetlenia a na troch okolostojacich autách. Polícia začala vo veci trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Žiaľ, strecha na predmetnej bytovke podľahla silným nárazom vetra po druhýkrát. Kým v roku 2017 bola riešená havária na polovici strechy, ktorá bola opravená, tento raz padla za obeť pôvodná strešná krytina.

Bytovka so 48 bytovými jednotkami bola postavená z prostriedkov ŠFRB podľa projektu a bola skolaudovaná v roku 2011. Ku kolaudačnému konaniu stavby boli predložené všetky relevantné podklady potrebné pre užívanie stavby, t . j. revízie technických zariadení stavby, certifikáty výrobkov zabudovaných v stavbe, vyjadrenia dotknutých orgánov štátnej správy a preberací protokol o odovzdaní a prevzatí stavby bol podpísaný všetkými zúčastnenými stranami (Mesto Senica, HÍLEK a spol., a.s., Senica, stavebný dozor investora a generálny projektant stavby).  

K situácii sa vyjadril aj primátor mesta Martin Džačovský: „Nakoľko som vo funkcii 14 mesiacov, informácie čerpám len z archívnych podkladov, no už preverujeme  situáciu. Mrzí ma, že vplyvom vetra došlo k takejto udalosti. Aj preto som bol hneď večer na mieste a zabezpečoval všetky nevyhnutné záležitosti. Od zajtra začína znalecké dokazovanie, ktoré by malo objasniť príčinu zrútenia strechy. Na základe týchto zistení obyvateľom bytoviek v tejto oblasti môžem sľúbiť, že prekontrolujeme stav všetkých striech. V nadväznosti na zistenia urobíme všetky potrebné opatrenia, aby k takýmto situáciám v budúcnosti nedochádzalo.“

zdroj: Mesto Senica na www.senica.sk.

Redakcia

Recent Posts

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

39 minút ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

5 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

6 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

8 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

9 hodín ago

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

19 hodín ago