Categories: Skalica

100. výročie vzniku Československej republiky a príchodu Dočasnej vlády do Skalice

Pod záštitou Záhorského múzea v Skalici, Gymnázia F. V. Sasinka v Skalici a  Trnavského samosprávneho kraja sa uskutoční 25. októbra 2018 Spomienkové podujatie k 100. výročiu vzniku Československej republiky a príchodu Dočasnej vlády do Skalice.

Program podujatia začína o 14.00 hod. položením venca k pamätnej tabuli Vrátené národu vo vstupných priestoroch Gymnázia F. V. Sasinka a príhovorom riaditeľky gymnázia RNDr. Boženy Stúpalovej a kultúrnym programom študentov. V gymnáziu ako v prvom na Slovensku zaviedli po vzniku Československej republiky štúdium v slovenskom jazyku.

O 16.00 hod. sa v priestoroch Domu kultúry v Skalici bude konať hlavný program spomienkového podujatia, kedy po úvodnom  príhovore odznie odborný príspevok s obrazovou dokumentáciou na tému 6. november 1918 v Skalici.

Následne bude premietnutý film, venovaný významnej osobnosti roku 1918 a predovšetkým predchádzajúcich snažení k nemu vedúcich – lekárovi a politikovi MUDr. Pavlovi Blahovi Oslavy Dr. Pavla Blaha v roku 1937.

Súčasťou programu bude prezentácia publikácie Skalica 1918. Spomienky na príchod Dočasnej vlády. Ide o tretie doplnené a graficky prepracované vydanie z roku 1968. Zároveň príde k predstaveniu kópie historickej zástavy TJ Sokol Skalica, vyhotovenej k 100. výročiu vzniku najstaršej slovenskej jednoty. V kultúrnom programe vystúpi Ľudová hudba Skaličan.

Pri príležitosti 100. výročia príchodu Dočasnej vlády do Skalice vydala Slovenská pošta poštový lístok s prítlačou, ktorý si počas podujatia môžu návštevníci zakúpiť v priestoroch Domu kultúry. Podujatie bude doplnené panelovou výstavou Záhorského múzea v Skalici k 100. výročiu vzniku ČSR.

Sprievodným podujatím pre študentov a záujemcov bude o 10.00 hod. spomienkové pásmo Vrátené národu k 100. výročiu prvého gymnázia v slovenskom jazyku, naštudované študentmi a pedagógmi, v aule gymnázia.

  • Názov podujatia:  Spomienkové podujatie k 100. výročiu vzniku Československej republiky a príchodu Dočasnej vlády do Skalice
  • Miesto:                  Dom kultúry v Skalici, Námestie slobody 11, 909 01 Skalica
  • Dátum konania:    štvrtok 25. októbra 2018 o 16.00 hod.
Tlačová správa

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

2 hodiny ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

4 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

8 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

9 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

11 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

12 hodín ago