Categories: Skalica

📷 Najhoršie po búrke v Skalici, vyjadrili sa hasiči aj mesto

Búrková činnosť, ktorá v utorok 28.7.2020 vo večerných hodinách zasiahla územie Slovenska si vyžiadala 83 výjazdov hasičov. Informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru. 

Najviac zásahov vykonali hasiči v Trnavskom kraji (43), pričom najvážnejšia situácia bola v meste Skalica, kde bola ich pomoc potrebná až 17-krát. 

 

 “Monitorujeme situáciu, zisťujeme škody po búrke. Nemáme žiadne informácie o poškodení zdravia a životov , iba materiálne škody. V noci hasiči zasahujú. Zajtra okamžite ráno zasadnem a riešime situáciu v meste,” vyjadrila sa primátorka mesta Skalica Anna Mierna v utorok neskoro večer na sociálnej sieti. 

 

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru v Trnavskom kraji zasahovali v priebehu dňa 28.júla 2020 a v skorých ranných hodinách dňa 29.júla 2020 v súvislosti s poveternostnou situáciou celkom 24-krát. Informuje o tom Mária Zaťková, odborný inšpektor – hovorca KR HaZZ Trnava.

 Pri výjazdoch zasahovalo 57 profesionálnych hasičov a 124 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí s nasadením 59 ks hasičskej techniky.

Pri výjazdoch šlo o odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácii, z rodinných domov, polyfunkčného domu, osobných motorových vozidiel. Ďalej poskytli technickú pomoc pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc a v jednom prípade pomoc zapadnutému vozidlu Záchrannej zdravotnej služby a zakotvenej lodi na parkovisku v lokalite Baťov kanál. 

Príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (ďalej OR HaZZ) v Skalici (z hasičskej stanice v Holíči) zasahovali spolu 9-krát, OR HaZZ v Piešťanoch (z hasičskej stanice v Piešťanoch) 8-krát, OR HaZZ v Galante (z hasičskej stanice v Seredi) 2-krát.

Po troch výjazdoch uskutočnili príslušníci z OR HaZZ v Trnave (z hasičskej stanice v Trnave) a z OR HaZZ v Senici (z hasičskej stanice v Kútoch).

Pri zásahoch pomáhali aj členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí Skalica, Vrádište, Radošovce, Kopčany, Pobedim, Podbranč, Drahovce, Vrbové, Borský Sv. Jur, Jablonica, Sekule, Gbely, Lakšárska Nová Ves a Brestovany. 

Mesto Skalica odstraňuje dôsledky búrky

tlačová správa 29.7.2020

Búrka, ktorá sa prehnala mestom Skalica vo včerajších večerných hodinách nespôsobila žiadne straty na životoch a zdraví obyvateľov. Rýchly zásah príslušníkov hasičského záchranného zboru a dobrovoľných hasičov pomohol k odstráneniu povalených stromov na cestných komunikáciách a s odčerpávaním vody v domoch. 

Mestský krízový štáb zasadal dnes ráno, s cieľom prijatia opatrení pre vyriešenie situácie. 

,,Snažíme sa reagovať na všetky podnety občanov. Správa mestského majetku koordinuje zamestnancov s cieľom rýchleho odstránenia škôd, ktoré vznikli v dôsledku silného vetra a zatopenia kanalizačného systému. Pracujeme na tom, aby boli všetky dôsledky silnej búrky odstránené ešte dnes,‘‘ povedala Anna Mierna, primátorka mesta Skalica.

Materiálne škody na verejnom a súkromnom majetku v súčasnosti ešte nie je možné vyčísliť. Primátorka mesta zároveň avizovala, že rokuje  s BVS,  a.s. o riešeniach  pre odstránenie dlhodobých problémov s kanalizáciou na území niektorých častí mesta. Život v Skalici sa rýchlym tempom vracia do normálu. 

V Žilinskom kraji zasahovali hasiči 19-krát, v Trenčianskom kraji boli privolaní v súvislosti s nepriaznivým počasím k 10 udalostiam.

 Vo väčšine prípadov (70-krát) pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií, rodinných domov, budov a zaparkovaných vozidiel. 

V ostatných prípadoch (13) bola ich pomoc potrebná pri odčerpávaní vody zo zatopených pivničných priestorov, garáži a ulíc.  

 

zdroj: HaZZ a Mesto Skalica FB

Angelika Kmecová

Recent Posts

Skvelý úspech basketbalistov Holíča, vyhrali 2. ligu

Skvelý úspech dosiahli basketbalisti MŠK BO Holíč, ktorí vo finále 2. ligy zdolali domácich hráčov…

1 hodinu ago

Gbelan Ondrej Vanek čistí rieky po celom svete

Príroda nám vytvorila nádherné nekonečné vody plné života a človek z nich svojím správaním robí…

2 hodiny ago

Otvorenie letnej sezóny Pálffyovského kaštieľa v Malackách

V stredu 1. mája 2024 sa otvára letná sezóna Pálffyovského kaštieľa počas Prvomájových Malaciek. V…

7 hodín ago

Rohožník: Trestné stíhanie pre vraždu a úmyselné ublíženie na zdraví

Polícia aktualizovala informácie k včerajšej tragickej udalosti v obci Rohožník. NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa…

8 hodín ago

TTSK: Župná olympiáda stredoškolákov Trnavského kraja

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci so župnými strednými školami zorganizoval v poradí 16. ročník Župnej olympiády…

10 hodín ago

Bohatý májový program v meste Gbely

Mesto Gbely v máji 2024 ponúka svojim obyvateľom a návštevníkom bohatý program. Milovníci rybárčenia, Nordic…

11 hodín ago